Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det kan bli fem års fängelse

Ett halvt årtionde vardera i fängelse.
Det riskerar två män från Sandviken som i går åtalades för delaktighet i en internationell knarkhärva.

Två holländare preparerade bildäcket på stadsjeepen med över 20 kilo amfetamin. Egentligen skulle de ha pressat in 30 kilo men så mycket fick inte plats.

Bilfärden norrut och överfarten med färja till Sverige var odramatisk. Beställarna av amfetaminet, två polska medborgare, övertog och förvarade partiet i en lägenhet i södra Stockholm.

Dit kom en 34-åring från Sandviken. Som en första delbetalning för 2,6 kilo amfetamin överlämnade han 60 000 kronor i 500-kronorssedlar. Därefter lämnade han Stockholm.

På Salavägen vid Enköping stoppades han av polis. Då 34-åringen inte lämnade den låsta bilen snabbt nog slog polismännen, som var oroliga för att han sträckte sig efter vapen, sönder bakrutan.

Inom loppet av knappt 30 minuter greps även holländarna och polackerna i olika delar av Stockholm i en samordnad aktion. Flera månaders spaningsarbete, bestående av bland annat samarbete med polska och holländska myndigheter och telefonavlyssning under flera månaders tid, gav resultat.

I 34-åringens baklucka hittades som förväntat amfetamin, knappt tre kilo. I Stockholm kunde polisen enkelt lägga beslag på resten av partiet från Holland.

Även en 39-åring från Sandviken greps och häktades, misstänkt för finansiering av knarkaffären genom nickelstölder från Sandvik.

I går åtalades samtliga sex gripna för grova narkotikabrott. Flertalet medger sin inblandning. 34-åringen från Sandviken och en av polackerna pekas ut som drivande i affären. Deras bekantskap är bakgrunden till hela polisoperationen.

– De känner varandra sedan tidigare då de satt på anstalt tillsammans, säger fallets åklagare, Peter Olofsson.

– Under utredningens gång kom den andre mannen från Sandviken in i bilden, via nickelstölderna på Sandvik. Vi misstänkte att vinsterna från försäljningen skulle finansiera narkotikaköpet, säger Peter Olofsson.

Bevisningen mot just 39-åringen är svagast eftersom han inte greps i närheten av amfetaminet.

– Han är åtalad ”tillsammans och i samförstånd”. Men hans fingeravtryck fanns inte på 500-kronorsedlarna och han nekar helt till att ha haft med det här att göra, säger Gustaf Andersson, försvarsadvokat.

Hans klient kommer eventuellt att erkänna häleri i utredningen av nickelstölder från Sandvik, men 39-åringen förnekar att vinsten skulle gå till att betala för amfetamin.

Polisen beräknar värdet på allt amfetamin i utredningen, 23, kilo, till sex miljoner kronor i missbrukarledet.

Åklagaren bedömer straffvärdet för Sandvikenbornas brottslighet till sex eller sju år, medan han för övriga inblandade kan komma att yrka på tioåriga fängelsestraff.

Rättegången inleds på tisdag.