Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det kan bli semester i Kina för bocken

Klarar den vintern kan det bli semester för Gävlebocken.
GD kan avslöja att kommunen har planer på att skicka världskändisen till Kina.

För 48:e gången ska slottstorget intas av den världskända Gävlebocken.

Bocken följs av personer från 120 länder, enligt kommunen. Det stora intresset från omvärlden gör att bocken sätter Gävle på kartan.

– Bocken är vårt absolut största varumärke. På andra plats kommer Brynäs, säger Johan Adolfsson.

Därför är det enligt honom inte aktuellt att göra så som bockens grundare Stig Gavlén tidigare framfört i Gefle Dagblad. Gavlén anser att bocken gjort sitt och att det blir mer negativa följder än positiva när bocken brinner.

Men kommunen vill tvärtom satsa på bocken som reklampelare och varumärkesbyggare för kommunen.

– Då kan vi ju inte sluta med bocken som Gavlén vill, säger Johan Adolfsson.

De tankar som nu finns hos kommunen är att låta bocken resa ut i världen. I första hand till Gävles vänort Zhuhai i Kina. Men kan även bli till andra platser.

– Nästa år är det bockens år i Kina, det skulle vara väldigt kul om det blir av, men inget är bestämt, säger Johan Adolfsson.

Men om resan blir som hel bock eller i urna återstår att se. Klart är dock att kommunen har satt in åtgärder för att försvåra att någon sätter eld på den. Vilka de åtgärderna är berättade GD förra veckan.

Har ni någon plan B om den skulle brinna upp?

– Ja, det kanske vi har, säger Johan Adolfsson, med ett leende på läpparna.

Årets bock kommer invigas på söndag den 30 november klockan 15, som vanligt på Slottstorget. Man räknar med att uppemot 30.000 besökare kommer besöka invigningen.

Nytt för i år är att det ska bli lättare att se vad som händer på scenen genom att en storbildskärm sätts upp med livesändning av invigningen.

Kostnaden för bockbygget beräknas i år till omkring 250.000 kronor. Vad en flygbiljett för en 13 meter hög Gävlebock kommer att kosta är ännu så länge oklart.