Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det känns kränkande”

Maria Lundgren, 42, har cancer. Under sju veckor ska hon genomgå cellgifts- och strålbehandling.

Men försäkringskassan vill inte godta hennes sjukintyg, utan kräver kompletteringar.

– Det känns kränkande, säger hon.

Efter en tids besvär fick Valbobon Maria Lundgren i februari beskedet att hon har livmoderhalscancer. Hon har sedan dess genomgått en rad undersökningar på Akademiska sjukhuset i Uppsala, och varit sjukskriven från sitt jobb som parkeringsvakt i Gävle.

Snart påbörjas den långa cellgifts- och strålbehandlingen då Maria Lundgren kommer att vara inlagd på en specialistavdelning i Örebro.

– Jag är jätteglad över all den hjälp och det bemötande som jag har fått inom sjukvården, säger hon.

Nyligen skickade hennes läkare i Gävle ett sjukintyg till försäkringskassan för att Maria Lundgren ska kunna få rätt till sjukpenning för den här första tiden. Men det räckte inte med att läkaren skrev ut Marias diagnos, hennes besvär och att hennes arbetsförmåga är helt nedsatt.

Förra veckan fick Maria Lundgren ett brev hem från försäkringskassan om att det krävs ytterligare uppgifter om sjukdomens status, behandling och Marias arbetsförmåga.

– Först kom skräcken att jag inte skulle få några pengar. Jag blev helt uppriven och kunde inte sova på hela natten. Sedan kände jag mig kränkt. Jag hade själv redogjort för cellgifts- och strålbehandlingen i ett annat intyg. All information fanns där, klar och tydlig. Det var som om försäkringskassan omyndigförklarade både mig och läkaren, säger hon.

Ett samtal till sjukhuset lugnade Maria Lundgren. De kompletterande uppgifterna var redan på väg och sjukhuspersonalen trodde med all säkerhet att hon skulle få sin sjukpenning.

– Men varför håller försäkringskassan på och strular så här? Låt läkarna lägga sin tid på annat och låt mig få koncentrera mig på att bli frisk. Jag har det tillräckligt jobbigt som det är, säger hon.