Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det kanske är förklaringen...

Undrar ni varför landstingets ekonomi är så dålig? En förklaring kanske är att landstinget söker 18 (!) chefer för att ”Landstingets administrativa förvaltning ska hålla världsklass”. Vad sägs om enhetschef för förändrings- och metodstödsenheten, enhetschef för uppföljnings- och analysenheten, enhetschef för sjukhusvärdinnor (de behövs verkligen, men är de så många så de måste ha en egen enhetschef?), enhetschef för landstingsarkiv och diarium. Eller en utvecklingsmotor för primärvården.

I samma veva kommer koncernledningen att satsa på ”Chefskarriärbanken”. Meningen med den utbildningen är att ”deltagarna ska känna sig speciellt utvalda och vara en exklusiv grupp för framtida rekryteringsbehov”. Man ska på detta sätt ”ta tillvara talanger och behålla dessa inom landstinget”.

Utbildningskostnaden för dessa tolv tilltänkta deltagare är cirka 800 000 kronor. Utöver detta tillkommer lönekostnader, logi och resor. Vem ska betala det?

Patienterna, som ligger i korridorer, som får vänta massor av timmar på akuten, som får vänta – ibland för länge – på undersökningar och behandlingar, som skrivs ut tidigt på grund av platsbrist med mera, struntar nog i detta chefskoncentrerade tänk. Likaså personalen som jobbar över, går underbemannade, som har tur om de hinner äta lunch, som blir sjukskrivna på grund av att de inte orkar längre.

Skulle vara intressant om journalister grävde lite inom denna verksamhet. Och då inte bara talade med de överordnade utan med de som utför patientnära arbete, samt tala med våra äkta arbetsgivare: Patienten!

Majsan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare