Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det kanske är lagen som måste ändras

Brynäs är ett av vår regions viktigaste ideella varumärken och Brynäs framgång är Gävles framgång. Det är därför av största vikt att vi som arbetar politiskt stöttar både Brynäs IF och hela idrottsrörelsen i Gävle. Med anledning av den debatt som nu blossat upp kring alkohol och idrott i allmänhet men Brynäs engagemang i Läkerol Arena så vill jag ge några kommentarer kring beslutet.

För det första så kan man tycka vad man vill om idrott och alkohol i kombination men det är ett faktum att vi i dag har fått moderna multiarenor där man kan se ishockey i det här fallet, och då äta en bit mat och dricka en öl till, eller att man köper en öl i pausen.

Det är naturligt att det blir mycket folk i pauserna när en match har kanske 6 500 besökare, och dessa besökare uppsöker inte bara barer utan även kiosker och toaletter med mera.

Att det blir osedvanligt mycket folk då i en bar är alltså inte särskilt konstigt eller märkvärdigt för mig, och inte heller ett skäl enligt min mening att besluta om ett indraget tillstånd, vilket jag också framförde på mötet eftersom jag är ordinarie ledamot i socialnämnden för moderaterna i Gävle kommun.

Jag var alltså själv med vid mötet då beslutet fattades av socialnämndens individutskott. Jag hade kunnat reservera mig mot beslutet men valde att inte göra det eftersom det presenterades från den föredragande tjänstemannen att det inte fanns några andra beslutsmöjligheter enligt lagen än att dra in tillståndet.

Det som tydligen är allvarligast enligt lagen är det administrativa misstag som Brynäs har gjort genom att man inte anmält de förändringar i styrelsen som lagen kräver.

Om det är på det sättet, att ett sådant misstag kan få så allvarliga konsekvenser, där påföljden inte står i rimlig proportion till vad som hänt, så kanske det är så att alkohollagen måste förändras, så att vi som politiker får rätt att fatta andra beslut, men det får också den kommande juridiska prövningen utvisa.

Min personliga uppfattning är att det ska få serveras alkohol på Läkerol Arena, och att man som besökare ska kunna sig trygg och säker där. Det är också viktigt för rättssäkerheten att alla behandlas lika inför lagen.

Som politiker är man inte insatt i lagen utan vi måste i alla lägen kunna lita på våra tjänstemän i Gävle kommun vilket den fortsatta juridiska prövningen får utvisa vilket som var rätt.

Anders Jämthagen

idrottsälskande moderat i Gävle kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare