Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det kastas alldeles för mycket mat

Vi svenskar genererar tiotals ton per person med avfall påstås det i en debattartikel i bladet!

Ingen som reagerar på att våra sjukhus kastar all mat som datumet har gått ut på, mjölk som står i kylskåp kastas utan pardon om den öppnades klockan 23.00 och datumet går ut dagen efter, krämförpackningar kastas obönhörligen trots att sådana vid kylskåpsförvarig är felfria många dagar efter datumet gått ut, kastas utan att någon kontrollerar genom att lukta eller provsmaka på maten. Kostnaden för detta ofattbara slöseri är astronomiska, troligen många 100 000 kr per år bara på lilla Gävle Sjukhus.

Sedan alla boenden där också maten kastas oavsett om den är felfri eller inte.

Har fått veta att affärer kastar nygrillad kyckling och kött i soporna om dessa inte blir sålda under dagen! Helt ofattbart, varför inte sätta ner priset på kycklingen/köttet tre timmar före stängningsdags och få allt sålt.

Samma sak med all frukt, som är så dyr att knappt någon köper den, äpplen för 45 kr, bananer ekologiska med träsmak 55 kr kilot, tomater 45 kr kilot, tomater som i och för sig misshandlas i affären så de ofta är oätliga kastas också oavsett hur de är. Varför inte sänka priset så slipper man kasta bort frukt och grönsaker!

Men, inköpskostnaden är troligen 15 procent av utpriset så den ekonomiska förlusten blir väldigt liten oavsett om de kastas eller säljes.

Miljöpartiet ut ur Regering och Riksdag 2018

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare