Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det kontantlösa samhället leder till fler problem än tidigare

Det kontantlösa samhället leder till allt fler problem för företag och föreningar på landsbygden i länet. Men det ställer även till problem för pensionärer och nyanlända, vilket på lång sikt kan hota tillväxten på flera håll i länet.

Annons

Länsstyrelserna i landet publicerade i december sin årliga rapport till regeringen om problemen med att ta ut och sätta in kontanter. Det är mest problematiskt i Norrbottens län men även i Gävleborgs län är problemen påtagliga.

– Bankerna drar sig tillbaka men människor använder fortfarande kontanter, säger Mariana Femling på Länsstyrelsen i Gävleborg.

Allt färre banker hanterar kontanter och bankomaterna blir färre och färre, vilket leder till längre avstånd till närmsta bankomat. Det innebär stora problem för flera grupper i samhället, som nyanlända, funktionsnedsatta och äldre pensionärer. I Gävleborgs län har runt 3000 pensionärer som är 80 år och äldre minst 5 kilometer till närmsta kontantuttag.

– Och även unga människor har börjat använda kontanter i större utsträckning än tidigare, säger hon.

I dag tar svenskarna ut ungefär 1,3 miljarder kronor i kontanter per dygn. Antalet uttag har i sig minskat med sex procent per år sedan 2009, men summan har varit konstant.

– Vi tar ut mer pengar per gång, säger Mariana Femling.

80 miljarder kronor i kontanter ska växlas in till de nya sedlarna till sommaren 2017, och enligt Mariana Femling är det ett stort problem att bankerna inte kommer att ta in kontanter i samma utsträckning som tidigare. I stället faller lotten på handeln, butiker som fortfarande tar emot kontanter, vilket hon beskriver som en omöjlighet.

– Handeln kan inte ta hela smällen, säger hon.

Men i dagsläget är det framför allt de långa avstånden till banker som tar emot kontanter som ställer till problem för föreningar och företag på landsbygden. Långa resor, bensinkostnader och långa arbetstider är alla problematiska effekter av bristen på kontanthanterande banker.

Annons