Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det kunde vara våra egna döttrar...

Inger Davidson, KD, och Adina Trunk, KD,

riksdagsledamot respektive andra vice ordförande i Kristdemokratiska kvinnoförbundet, om ett slaveri som tar ny fart i Sverige, prostitutionen...

Enligt historieböckerna avskaffades den europeiska slavhandeln på 1800-talet, men än idag faller hundratusentals kvinnor och barn offer för den moderna slavhandeln varje år bara i Europa. De smugglas in i Europa för att sedan berövas sin frihet och värdighet. Ofta luras de hit med löften om jobb som städare, dansare eller liknande. Flertalet blir sexuellt exploaterade genom prostitution på gatan eller på bordeller medan andra låses in och utnyttjas som slavarbetare.

Människohandel beräknas vara världens tredje mest lukrativa brottsverksamhet efter narkotikahandel och vapenhandel, med en årlig omsättning på cirka 70-80 miljarder kronor, varav nära hälften kommer från prostitutionsverksamhet. De kriminella ligorna kan utnyttja kvinnorna gång på gång, till skillnad från narkotikan som enbart ger engångsintäkter. Mest allvarligt är att handel med kvinnor oftast ger lägre straff än handel med narkotika. Det är en människosyn vi aldrig kan acceptera. De flesta sexslavarna är 18 till 30 år och medelåldern för prostitutionsdebuten är 13 till 14 år. Det handlar alltså ofta om barn. De misshandlas både psykiskt och fysiskt, blir av med sina identitetshandlingar, befinner sig ensamma i ett land där de inte kan språket, inte känner någon och därför inte vågar fly sina förövare.

Med valet till Europaparlamentet bakom oss finns det en risk att dessa gränsöverskridande problem hamnar i skymundan. Vi kristdemokrater hoppas på det motsatta och i samband med ordförandeskapet i EU har Sverige nu stora möjligheter att lyfta dessa frågor högt upp på dagordningen.

Det mesta tyder på att den svenska sexköpslagen från 1999 har gjort Sverige mindre attraktivt för människohandel och att lagen har haft såväl normgivande som konkreta effekter. Men i flertalet länder i Europa är sexhandel lagligt, helt eller delvis. Det finns alltså en europeisk marknad för dem som vill sälja kvinnor i Europa. För att bekämpa människohandel måste vi inom EU även bekämpa prostitution.

Ett sätt är att arbeta för att sprida kunskap om de effekter den svenska sexköpslagen fått.

Vi vill också se ett förstärkt polissamarbete mot människohandel genom Europol. Dessutom vill vi ha en ökad harmonisering av straffsatserna för brottet så att inte kriminella ligor utnyttjar de nationella skillnaderna till sin fördel.

Det krävs också betydligt större insatser för att hjälpa och stödja offren för människohandel. Inte minst måste frivilligorganisationernas erfarenheter och kunskaper om dessa offer tas tillvara. I slutet av mars i år antog EU-kommissionen två viktiga förslag, det ena om bättre hjälp till offer för människohandel och sexuellt utnyttjande, det andra om strängare straff för sexuellt utnyttjande av barn.

Båda förslagen är mycket välkomna och måste nu snarast möjligt leda till en EU-lagstiftning som hjälper människohandelns offer. Förhoppningsvis leder det också till en effektivare kamp mot sexturism.

Det finns mycket som Sverige kan bidra med i dessa frågor. Vi får därför inte låta det svenska ordförandeskapet i EU passera utan stora ansträngningar för att sätta stopp för vår tids vidriga slavhandel med kvinnor och barn. Det kunde vara våra egna döttrar.

Inger Davidson, KD,

riksdagsledamot

och vice ordförande

i justitieutskottet

Adina Trunk, KD,

andra vice ordförande

i Kristdemokratiska

kvinnoförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel