Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det kunde varit värre"

GÄVLE Någon riggade fyrverkeripjäsen med mynningen pekande mot fönstret. Sedan sköt man en laddning med tre hekto krut genom rutan. En snabb brandkårsinsats räddade kyrkan från att brinna ner.
- Det kunde ha varit värre, säger Peter Stjerndorff, lättad kyrkoherde.

Annons
Larmet från Tomaskyrkan kom till SOS Alarm vid halvtretiden i går natt. När brandkåren kom fram bröt de sig in i omedelbar närhet av brandhärden, en vägg innanför entrén.
Släckningsarbetet gick snabbt. En bit av väggen och golvet motsvarande 3x2 meter var svartbränt.

Stora fläktar vädrade ut den värsta röken men lukten var mycket stark ännu på morgonen.
Vaktmästaren Göran Perpåls tog emot de första hantverkarna.
- Bomben slog in i taket och studsade mot dörren där, säger han och pekar åt entrén till.
I en annan kyrka kastade någon i somras ägg i kyrkorummet. Det var närmast ett pojkstreck. Nattens attentat var allvarligare och kan bedömas som försök till grov skadegörelse eller mordbrand - värden för flera miljoner kunde ha förstörts.
- Det har alltid varit lugnt här förut, säger Göran Perpåls.
Polisens tekniska undersökning slog fast att det rörde sig om ett avsiktligt attentat mot kyrkan, som ligger granne med Sörbyskolan vid Urbergsterrassen.

Urban Fredriksson vid kriminalavdelningen intygade att det var ett attentat men ville inte avslöja exakt hur bomben riggats. Orsaken är eventuella kommande förhör.
Just nu saknar man en misstänkt.
Polisen fäster visst hopp vid ett vittne som kan ha sett hela förloppet. Utredarna uppmanar den personen att kontakta Gävlepolisen.
Ett stort område utanför kyrkan var avspärrat. Nära fönstret fann man ett 60 meter långt rör av kompakt hårdpapp. Röret var cirka tio centimeter tjockt. Tack vare fyndet vet polisen hur branden uppstod.
- Vi kallar den en fyratumsbomb. En krutblandning på tre hekto ska skjuta en kula 100 meter upp i luften. Där ska kulan brinna av och små "spelkulor" som brinner flyger omkring, säger Eje Berglund, pyroteknisk expert som anordnat många fyrverkerier runt om i Sverige.
- Det har inte kunnat ske av misstag. Det är ett tydligt sabotage, är hans slutsats.
När man köper pjäsen följer det med säkerhetsinformation. När den fyras av gäller ett avstånd på 30 meter till närmaste hus eller människa. Bombröret ska surras vid en påle nedslagen i marken.

Peter Stjerndorff är kyrkoherde i Tomaskyrkan. Han var ändå lättad över utgången.
- Det är tragiskt att det inträffade. Men skönt att det inte var värre, säger kyrkoherden.
Eftersom själva kyrkorummet är helt oskadat kommer verksamheten att fortsätta som vanligt. Närmast med en gudstjänst i morgon, på nyårsdagen.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se