Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det lutar åt en blöt cityfest

Under måndagen verkade regnet aldrig ta slut.
I morgon drar årets cityfest igång och festivalen, som på senaste har varit synonym med sol, kan drabbas av det sämsta vädret på riktigt länge.

Annons

Utanför biblioteket står några killar från karateklubben Wiklund dojo. De sliter öförtrutet i ösregnet för att bygga upp festivalens Stora scen. Ända sedan nio på morgonen har de hållit på och ingen vet när arbetsdagen kommer att sluta.
– Vi går hem när vi är klara, eller när chefen säger till. Sen fortsätter vi i morgon, säger Kevin Wiklund, 16 år.
Det är andra året i rad som karateklubben jobbar med att bygga scener. Trots erfarenheten står de tappra killarna och fryser, humöret har börjat tryta och armarna tröttna.
– Det var roligare förra året när det var sol, säger Kevin Wiklund.
Under de senaste åren har cityfestens alla deltagare varit bortskämda med fint sommarväder. Solen har valt att titta fram just när Gävle festar i dagarna fyra. Nu verkar det dock som om vädergudarna vill annorlunda. Det oväder som kom in över Gävle i helgen och höll i sig under gårdagen, är här för att stanna. I alla fall om SMHI spår rätt. Trots att cityfestens första dag, onsdagen, ser ut att kunna bli fin med uppehållsväder, svaga vindar och temperaturer uppemot 20 grader i Gästrikland, väntas alltså mer regn på torsdagen. Och då hittar lågtrycket in över Gästrikland.
– Det är svårt att precisera när regnet kommer, men det ser ut att vara ett stort regnområde över Gävleborg under både torsdagen och fredagen, säger Johan Lundgren på SMHI.
2003 drabbades de första dagarna på cityfesten av ösregn, duggregn och i bästa fall skurar, om vart annat. Gatorna fylldes av paraplyer, ponchon och gummistövlar. Krögarna fick det extra tungt och kom inte ens upp i hälften av tidigare års försäljning. Hoppet fick läggas på helgbesökarna. I år ser det tvärtom ut.
– Gränsen går precis mellan Gästrikland och Uppland, så Gävle klarar sig från de värsta regnmängderna i början av veckan, säger Johan Lundgren.
Adrian Patrolea parkerar sina lastbilar på Söder. Han har precis kört ner från Luleå för att jobba sitt tredje år med att sälja den ungerska maträtten langos på cityfesten. Han är inte speciellt orolig inför helgen, även om han vet att regnet märks rejält på försäljningssiffrorna.
– Vi tar väderleken med en nypa salt, det måste vi göra, säger han.