Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det måste bli säkrare att vittna

Malmö (TT)Hot, våld och trakasserier. Obehagliga kallelser från domstolen eller rädsla för att möta den misstänkta brottslingen. Skälen till att vittnen drar sig för att framträda i rätten kan vara flera.

Det måste bli både säkrare och bekvämare att vittna, anser överåklagare Sven-Erik Alhem.
- Att allmänheten medverkar till att klara upp brott är mycket viktigt och ytterst handlar det om att värna demokratin. Jag är livrädd för att vi ska hamna i en situation där polisen får klara sig själv, säger Sven-Erik Alhem till TT.
Trenden att allt fler låter bli att kontakta polisen eller vittna under en rättegång har flera förklaringar, menar Alhem. En är att samhället blir allt med egoistiskt präglat där andras väl och ve är mindre viktigt.

Insatser krävs
En annan orsak till att vittnen tystnar är rädslan för våld och repressalier. Landets tungt kriminella grupperingar arbetar ofta medvetet med att skapa ett rykte om sig att vara farliga - något som får folk att tveka inför att berätta om vad de sett och hört.
Att vända trenden är inte gjort i en handvändning utan det krävs insatser på en rad olika plan, enligt Alhem. Som det är nu varierar möjligheten att få vittnesskydd - ännu finns inte någon landsomfattande samordning för att skydda hotade vittnen.
Frågan utreds av Rikspolisstyrelsen och tidigast 2004 kan ett nationellt skyddsprogram bli aktuellt. I dag finns det ett mindre antal personer som skyddas sedan de vittnat mot grovt kriminella personer. Några har fått en ny identitet och bostadsort.

Videokonferens
För många vittnen är det en mycket obehaglig upplevelse att behöva möta den misstänkte brottslingen under rättegången. Sedan några år tillbaka kan vittnen uppträda via videokonferens så att de slipper vara närvarande i rättssalen. Metoden, som kommer att införas vid landets alla domstolar, fungerar fortfarande som försöksverksamhet i delar av landet.
Men enligt Sven-Erik Alhem är motståndet i domstolarna på många håll fortfarande starkt mot att använda den förhållandevis nya tekniken.
- Det måste bli mer legio att använda den. Möjligheten att bedöma en vittnesutsaga är praktiskt taget lika stor även om vittnet inte är på plats, säger Alhem.

Brysk kallelse
Andra som vittnat har reagerat mycket kraftigt på den kallelse som domstolarna skickar ut inför en förhandling. I många fall är den allt annat än välkomnande och redogör på ett bryskt sätt för att vittnet kan tvingas att betala vite, hämtas av polis eller rent av bli skyldig att betala rättegångskostnader om han eller hon inte dyker upp.
Redan 1998 fick Domstolsverket i uppdrag av regeringen att göra en mer välkomnande kallelse - men fortfarande har inget hänt.
- Det finns nog ingen riktigt bra förklaring till det. På senare tid har man avvaktat eftersom det pågår ett arbete med att införa ett nytt datasystem, säger Britt Björneke i Domstolsverkets utvecklingsgrupp.
För Sven-Erik Alhem är det av stor vikt att domstolarna anstränger sig för att få vittnen att känna sig välkomna.
- Varje vittne som kommer till en domstol borde få höra att han eller hon är en mycket viktig person och sedan få ett stort tack för att ha gjort sin medborgerliga plikt. Och varför inte bjuda på en kopp kaffe och en kaka.

Anna Nyberg/TT