Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det mullrar i hockey-Gävle

Brynäs har inte råd att bygga en C-hall.
Men väl att köpa en ny jumbotron för sju miljoner.
Ungdomstränare undrar nu vad som gör mest nytta för hockeyn i Gävle.

Förhandlingarna mellan Gävle kommun och Brynäs ser än så länge inte ut att vara på väg mot någon lösning.

– Vi träffar Brynäs regelbundet och vill hitta en lösning så att C-hallen kan byggas, säger kommundirektören Göran Arnell.

Men något ekonomiskt stöd från kommunen är inte aktuellt.

– Vi är inte i ett läge i Gävle just nu där kommunen har möjlighet att gå in med några stora ekonomiska bidrag, säger Göran Arnell.

I det avtal som skrevs under när Brynäs köpte dåvarande Gavlerinken från Gävle kommun står det att köparen ska ”uppföra en så kallad C-hall, vilken ska utgöra en modern ishall med mindre publikkapacitet”. I avtalet står också att ”C-hallen förutsätts vara färdigställd genom godkänd slutbesiktning inom fyra år från undertecknande av detta avtal”. Det innebär att ishallen enligt avtalet måste stå klar den 20 maj i år.

Avtalet talar också om att hallen ”ska ha en standard som motsvarar en budgeterad totalutgift på cirka 15 miljoner kronor”. På denna punkt anser Brynäs att förutsättningarna har ändrats sedan avtalet skrevs.

– Det går inte att bygga en hall för 15 miljoner i dag. Nu handlar det om en kostnad på 25-40 miljoner, säger Hans-Göran Karlsson, klubbdirektör i Brynäs.

Han säger också att driftskostnaderna för en C-hall skulle bli omöjliga att bära på egen hand för Brynäs. Men i de små klubbarna med ungdomsverksamhet som skriker efter mer isytor höjs nu röster som ifrågasätter Brynäs resonemang.

– Brynäs planerar ju tydligen att lägga flera miljoner på en ny kub i taket. Då kan man fråga sig vad som gör den största nyttan för hockeyn i Gävle, en ny kub eller en ny ungdomshall? frågar sig Lars Öberg, sportchef för IK Sätra Hockey.

Brynäs ordförande Hans-Göran Karlsson förstår inte kritiken.

– Jag tycker inte att man kan sätta det mot varandra, vi måste hela tiden göra investeringar för att överleva, säger han.

Det stora behovet av isytor för ungdomshockeyn i Gävle har gjort att Gästriklands Ishockeyförbund engagerat sig i frågan. Förbundet kräver att kommunen och Brynäs kommer överens så att C-hallen inte blir mer försenad än den redan är.

– Gästrikland har näst minst isytor i hela landet i förhållande till antalet utövare. Nu går vi mot ännu en höst där våra ungdomsspelare måste åka utanför Gästrikland för att hitta någonstans att träna, säger Anders Larsson, ordförande i Gästriklands Ishockeyförbund.