Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det stormar om strömmingen

I går träffade toppolitikern och riksdagsmannen Rune Wikström, M, lokala strömmingsfiskare i Gävle:

– Vi har mäktiga fiender, säger han om motståndarna, de som vill avskaffa undantaget som hittills räddat strömmingsfisket på ostkusten.

Mitt på dagen i går kom Rune Wikström, M, till Gävle för att träffa lokala strömmingsfiskare. Som ledamot i riksdagens jordbruks- och miljöutskott har han en rak kanal in i regeringskansliet.

Samma regeringskansli som snart avslöjar om regeringens hållning blir att kräva fortsatt undantag för dioxin i fet fisk på ostkusten, eller om Sverige ska godta EU:s gränsvärden.

I det senare fallet slås enligt en bedömning från Fiskeriverket det mesta av det lokala, kustnära fisket i Gävleborg ut.

Mötet hölls i länsstyrelsens lokaler och stämningen var både sammanbiten och upprörd.

– Vi har mäktiga fiender emot oss. Jag har kommit för att vända på varje sten så att allt som jag kan använda för att påverka kommer fram. Jag fick precis veta från samordningen att beslutet om Sverige ska begära fortsatt undantag tas innan den 1 april, säger Rune Wikström.

”Fienderna” är de myndigheter och organisationer som vill att undantaget från EU:s gränsvärden gällande fet fisk inte förlängs. Bland annat på grund av att allmänheten inte verkar ha tagit till sig kostråden om hur mycket strömming som är okej att äta.

Från fiskarhåll kom moteld, bland annat gällande påståendet att dioxinhalterna i fisk på ostkusten inte sjunkit de senaste tio åren.

Det har de visst, enligt en rapport från Naturvårdsverkets miljöövervakningsstationer – just i södra Bottenhavet, det vill säga vattnen utanför Gävle och norröver, har halterna sjunkit ”signifikant”.

– Om politikerna ska slå undan benen på oss ska de ju göra det på rätt grunder – inte fel, sammanfattar Gävlefiskaren Sture Nordin argt.

Länsstyrelsens fiskerikonsulent Kalle Gullberg deltog i mötet.

Han redogjorde för att halterna av dioxin är olika på olika platser, vilket de inte borde vara om dioxin i luften är den avgörande förklaringen till dioxin i vattnet och i fisken – vindarna blåser ju överallt, inte bara utanför Norrsundet, Korsnäsfabriken, Hudiksvall eller andra platser med fabriker eller massaverk.

Han kommenterade också uttalandena från Niklas Jonsson på Naturvårdsverket, som medverkade i en artikel i GD i onsdags i förra veckan.

– En forskare som ska uttala sig om något han inte forskar på. Det finns visst sätt att komma tillrätta med problemen. Bottnarna med sediment med förhöjda halter av dioxin kan täckas över. Då är det deprimerande att läsa att ”dioxin gäckar forskarna”, säger Kalle Gullberg.