Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det tanklösa vrålet

Talespersoner för Föräldravrålet vill kunna se sina barn och barnbarn i ögonen, när dessa en gång i framtiden frågar: Gjorde ni inget? För att undvika en värre katastrof än vad människosläktet tidigare ställts inför. Det vill vi också.

Nätverket Klimatsans består av ett 60-tal medborgare som följt klimatforskningen i decennier. Mer än två dussin är professorer och forskare med upp till 40 års erfarenhet av forskning med personliga besök på båda polerna och i de mest utsatta regionerna runt världen. De har nära kontakt med världens mest framstående forskare på de viktigaste områdena.

Vi konstaterar att skribenterna blivit lurade. Den enda sentida klimatförändring, som kunnat mätas, är en uppvärmning av en knapp grad sedan 1800-talet. Den har inneburit en välkommen återhämtning efter en kall period med allvarlig svält. Skördarna har ökat, skogen har vuxit snabbare, öknarna blivit mindre och orkanerna färre. Havet har inte höjts mer än vanligt, mindre än 2 mm per år. Havsisen växer vid båda polerna. På Himalaja är 85 procent av glaciärerna stabila.

Extremt väder med översvämningar, torka och stormar har inte blivit värre än förra seklet. Det finns inget samband mellan utsläpp av koldioxid och sådana väderhändelser.

Uppvärmningen stannade för 17 år sedan. Det finns inga tecken på fortsatt uppvärmning annat än i de datorsimuleringar, som FN:s klimatpanel IPCC larmat om. Dessa har alltså blivit allt mer fel under de 17 åren. Trots detta misslyckande påstår sig IPCC kunna spå klimatet för 25 och 85 år i framtiden. Med vanligt sunt förnuft inser man att IPCC saknar trovärdighet. De är inte experter utan politiker. Vi måste bortse från deras förutsägelser.

Däremot konstaterar solforskarna ett tydligt samband mellan solens varierande aktivitet och de kalla perioder som varit sedan 1600-talet. Solen uppför sig nu likadant som för 200 år sedan då det var riktigt kallt. Det ger stor sannolikhet för att vi får ett par kalla decennier. Någon värmekatastrof syns inte ens längst borta vid horisonten.

Den katastrof vi ser komma utgörs av den kollektiva tanklöshet skribenterna är exempel på. Med hänvisning till en inbillad katastrof är de beredda att sätta hela vårt välstånd på spel med ett nytt ekonomiskt system. Fullvuxna, läskunniga medborgare måste underrätta sig om fakta istället för att tro på domedagsprofeter från IPCC. Fakta är bara ett par musklick borta.

Nätverket KLIMATSANS

Wibjörn Karlén, professor em. naturgeografi, ledamot

Kungliga Vetenskapsakademien, KVA

Bertil Larsson, meteorolog, polarforskare

Sture Åström, civ.ing. sekreterare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare