Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det var fyra militärplan”

”Det var fyra militärplan som flög i formation på låg höjd över Gävle”, säger Gävlebon Monica till GD, som nu får ta emot en rad vittnesmål.

Monica var på väg till Konsum på Söder vid klockan 09.40 på fredagsmorgonen.
– Då hörde jag, och såg, att det kom fyra militärplan västerifrån. De såg ut som stridsflyg att döma av vingformerna. De flög i formation men ett av planen längst bak hade hamnat osymmetriskt. 

Vad tänkte du när du såg planen?
– Gud vad lågt de flyger. De flög precis över Söder. Det var ett otroligt oväsen och bullrande från planen.

En annan person som blev ögonvittne bekräftar att det rörde sig om fyra stridsplan liknande Gripen.

I skrivande stund får GD in ytterligare ett vittnesmål från en tidigare anställd inom Flygvapnet:
”Det var några JAS 39 Gripen, som flög på cirka 300 meters höjd från Sandvikshållet, över Mackmyra mot Gävle, i cirka 4- 500 kilometer i timmen”.

Ett flertal personer har dessutom hört bullret från planen.
”Har aldrig hört liknande ljud tidigare och då är jag uppväxt med pilotförälder, åkte segelflyg hela uppväxten och kan skilja på motorer”, skriver en Gävlebo i ett mejl.

Försvarsmakten har å det bestämdaste förnekat att stridsplan befann sig över Gävles luftrum under fredagsmorgonen. Luftfartsverket har inte beviljat tillstånd till flygningar i området.