Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det viktiga valet...

Den unga kvinnan tittar in i kameran och svarar på reporterns fråga om hon tänker rösta i valet till Europaparlamentet. ”Jag vet inte, jag har inte fått någon information”.

Om drygt två veckor, den 7 juni, går svenska folket till val. Eller..? Inte som det ser ut i dag. I en opinionsundersökning av gjord av DN/Synovate som presenterades i onsdags vet varannan väljare inte ens om att vi står inför ett val. DN/Synovate hänvisar till att valkampanjerna inte kommit igång än, vilket ju i sig är märkligt med 14 dagar kvar till valdagen.

Men det närmast skandalöst låga intresset för EU-valet kan kanske förklara varför 52 procent av de intervjuade antingen säger att de inte kommer att rösta, eller vägrar att ta ställning till något parti.

Den unga kvinnan ”som inte fått någon information” är uppenbarligen inte ensam.

Men det svala intresset för valet kan också i någon mån förklaras av de stora partiernas inställning. Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan har ju mer eller mindre rent ut sagt att EU-valet är oviktigt. ”Det är ju inte ett vanligt val. I ett vanligt val har vi högre ambitioner.” Sa alltså Baylan för att förklara varför partiet inte har den tämligen beskedliga målsättningen om 30 procent av rösterna.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har inte heller gjort mycket för att elda på valbrasan. I ett uttalande har han sagt att ”väljarna är rationella, de inser att EU-valet inte är lika avgörande för deras vardag och framtiden”.

Med den inställningen från våra två största politiska partier är det inte underligt att väljarnas intresse för valet är lågt. Det är dessutom svårt att se hur man under de två sista veckorna skulle kunna förändra situationen i någon nämnvärd grad.

Men valet till Europaparlamentet är viktigt. Det angår oss alla i hög grad. Sex av tio beslut som fattas i Bryssel har direkt bäring på vår vardag. Då måste vi också vara m ed och påverka så långt vi kan. Och för de, eller dem, som likt den unga kvinnan ”inte fått någon information”, kan vi ju påminna om att man också kan skaffa sig information. I dessa datoriserade tidevarv är det dessutom mycket lätt.

Alla Europaparlamentets viktiga handlingar finns nämligen på svenska, eftersom EU har principen att informationen ska finnas på alla medlemsländers modersmål. Den som vill kan varje fredag få ett kort nyhetsbrev från Europaparlamentets informationskontor i Stockholm, på adress www. europaparlamentet.se. Är man sedan intresserad av en fråga mer i detalj går det att klicka sig vidare till grunddokument, ungefär som på riksdagens hemsida. Detta är en möjlighet som inte fanns för några år sedan, då den intresserade måste beställa och betala dokumentet ifråga. I tidningar och andra medier kan man se att ett ärende behandlas, men numera finns stora möjligheter att få mycket mer omfattande information på det delområde man själv är särskilt intresserad av.

Använd de möjligheterna. Informera er. Gå och rösta den 7 juni (eller poströsta nu).

GD 24 MAJ 2009