Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det viktigaste valet någonsin

Riksdagsvalet är viktigare än kanske något val tidigare i Sverige. Hela demokratin är uppe för diskussion. Det finns partier som vill att många människor ska bli av med sina rättigheter. De vill nämligen skriva in svenskhet i grundlagen, som krav för att en människa ska ha rättigheter i Sverige, skriver Ingrid Thyr med flera.

I sitt principprogram skriver det största av de partier som vill detta, Sverigedemokraterna (SD), att svenskhet definieras av ”lojalitet, gemensam identitet, gemensamt språk och gemensam kultur” och att även en ”infödd svensk kan upphöra att vara en del av den svenska nationen genom att byta lojalitet, språk, identitet eller kultur” (sidan 15). 

Med andra ord, om SD får bestämma så kan väldigt många, även bland deras egna väljare, vakna en morgon och inse att de inte längre räknas som svenskar och inte har rättigheter i sitt eget land.

Vi kommer bli tvungna att börja säga att vi tycker som dem, det kan till och med bli riskfyllt att ta del av ”fel” sorts kultur, att vi behöver välja filmer, böcker, musik och annat som stämmer överens med deras uppfattning om lojalitet mot ”svenskheten”.

SD förklarar inte vilken identitet eller kultur som är rätt. Det enda vi vet är att det kommer att definieras av dem som bestämmer. Du kanske tycker att det här låter överdrivet, men vi har sett betydligt värre saker hända i andra länder, där partier med deras ideologi tagit makten.

Så om du känner någon som funderar på att rösta SD så måste du höra av dig till den och försöka förklara att de, såväl som Alternativ för Sverige och Nordiska motståndsrörelsen, inte stödjer den demokrati så många svenskar kämpat för att införa i vårt fina land. Det är allvar när vi säger att demokratin är hotad. Och det viktigaste vägvalet för demokrati och medmänsklighet på många år sker nu på söndag.

Ingrid Thyr och Kristina Johansson

Asylkommittén i Gävleborg

Tomas Amborn, Maud Ericsson och Helena Kerslow

Krisgruppen Flyktingungdomar i Gävle

Margareta Sidenvall

ordförande för Hudiksvall-Nordanstigs Asylkommittén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel