Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Di Leva kommer till Högbo Bruk med Diggiloo-turnén: "Jag är väl en katt bland hermeliner"

19 augusti är den populära Diggiloo-turnén tillbaka på Högbo Bruk i Sandviken. Med är Gävles största artist Thomas Di Leva med ett knippe yngre stjärnskott och konceptets grundare Lasse Holm tillbaka.

Thomas Di Leva ringer upp GD hemifrån bostaden i Älta. Dagen innan har han befunnit sig på Bro Slott för att peppa inför sommarens stundande Diggiloo-turné. På pressbilderna som skickats på artisterna ser han ut som en udda fågel och ler nästan inte på en enda bild, bland de andra spexande underhållarna. Jag frågar hur det kommer sig.

– Jag är väl en katt bland hermeliner. Men samtidigt är det roligt att vara med. Det är kul att umgås med andra artister.

Bäst kommer han överens med skojaren Per Andersson från Göteborg.

– Han är himla kul, hahahahaha. Allt vi gör i gruppen blir himla roligt när han är med. Vi hamnar ofta vid samma bord. Jag brukar komma överens med skådespelare. De arbetar ofta utifrån en större vision än att leverera en hit.

Lasse Holm, som grundade Diggiloo-turnén och i år är tillbaka, klickar han också med.

– Han är lite som Lill-Babs. Himla glad och drar roliga historier. Han har ju hållit på i 55 år i musikbranschen. Jag bara i 35.

Inte så bara det. Faktum är att Di Levas gamla band The Pillisnorks debuterade på 1980-talets första dag. "Rymdåldern" som Di Leva väljer att kalla decenniet.

Senast Di Leva var med på Diggiloo-turnén var 2011. I november blev han kontaktad och bestämde sig för att delta även 2016 på den massiva turnén som görs i 28 uppsättningar.

– Det var väldigt roligt sist. I och med att jag turnerar själv, skriver själv, går i skogen och tänker själv - är det roligt att göra något med andra ibland. Det ger perspektiv på vilken roll man har som artist. Om man HAR någon roll, säger Di Leva och ger i från sig ett av sina utdragna skratt.

Han fortsätter:

– Artisterna på Diggiloo tillhör den delen av musik-Sverige som handlar om en show. Det är tempo och energi. Där finns det mycket att hämta. Det är kanske ingen Dramaten-pjäs. Det är folk i alla åldrar som kommer och tittar.

På slottet diskuterade gänget vad de ska hitta på, vilket alltså inte är helt klart än. Oscar Zia ska till exempel göra en italiensk ballad som kan bli Tozzi och Rafs "Gente Di Mare" från 1987 eller Umberto Tozzis egna "Ti Amo".

Både Di Leva och Zia har italienskt påbrå och jag frågar om de inte kan göra "Gente Di Mare" tillsammans.

– Jag är nog Umberto Tozzi då om jag måste välja. Men jag tror han kommer göra den själv.

Vad tror du att du kan lära de yngre Diggiloo-artisterna?

– Lite om strategi kanske. Att det är viktigt att tänka i genom sina val. Vad man ska göra och inte göra. I dagens bransch finns de flesta artister inte med så länge. Det är de små valen som spelar roll.

Di Leva ska förutom egna hits högst troligen göra ett David Bowie-medley för att hylla sin bortgångna förebild. Det finns egentligen inget som hindrar honom då det står i kontraktet att han har konstnärlig frihet.

– Utmaningen med Diggiloo är att vi måste hitta en bra symbios mellan den kollektiva kraften och vilka vi själva är. Det är svårt att hitta den symbiosen, men det är också det som gör det spännande.

I sommar gör Di Leva också några ströspelningar. På Gröna Lund och Strandrestaurangen i Årsunda till exempel.

– Det är tredje året jag gör mycket livespelningar. Jag kallar det "den eviga turnén". Det är jag och Dylan. Men nästa år undrar jag om jag inte kommer göra något litet avbrott i den.

Di Leva konstaterar att han inte behöver jaga spelningar. Hela tiden hör arrangörer av sig, oavsett om han inte syns så mycket i media som tidigare.

– Det finns hela tiden ett behov och en publik. Och jag tycker det är på scenen det händer, inte i radio, tv och tidningar. Förr började du med media som en uppladdning inför en turné. Nu pågår det hela tiden på internet.

Di Leva gick 2012 kurser i internet, marknadsföring, hemsidesbyggande och är sedan dess högst digital. Han sköter alla sina sociala medier själv och har köpt in utrustning för att kunna filma och klippa snuttar han planerar att lägga ut på Youtube - "världens största demokrati" som han kallar videosajten.

– Det finns inget jag inte kan göra inom internet nu. Till och med marknadsundersökningar kan jag göra.

Han beskriver det som att ha lärt sig ett nytt språk.

– Framtiden handlar om att nå ut själv. Det är egentligen bara i sin början. Det är ingen självklarhet längre att folk ska titta på tv. Det är som att vi går från stumfilm till talfilm.

Du låter väldigt digital, samtidigt känns du som en person som ogärna har för mycket skärmtid?

– Jag ser till att jag är ute i skogen, gör andliga övningar, mediterar och umgås med familjen också såklart. Det här samtalet är en slags skärmtid. Efter intervjun kanske jag går ut en stund och tittar på träden. Solen lyser, man vill ut.

Ny platta då, när kan vi förvänta oss en sådan?

– Jag sitter och skriver på nya låtar. I år är det så väldigt mycket turnerande, så i så fall nästa år. Jag har inte bestämt än när nästa singel kommer.