Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diabetesvård i toppklass

Länets diabetesmottagningar har bäst resultat i landet.
Per Johansson tycker att han har fått ett nytt liv sedan han började som patient i Gävle.

Varje år sammanställer det nationella diabetesregistret statistik från landets sjukhus och hälsocentraler. Utifrån hur patienternas blodsocker, blodfetter, blodtryck, njurfunktion, fotkontroller och rökvanor ser ut får landstingen poäng. I år toppar diabetesmottagningarna i Gävle, Sandviken och Söderhamn listan, med sammantaget bäst värden hos patienterna. Hälsocentralerna hamnar på mitten i statistiken och totalt ger det landstinget en delad förstaplats tillsammans med landstinget i Östergötland.

– Det är lite roligt, säger Lena Stjerngren, läkare på diabetesmottagningen i Gävle.

Hon säger att det är resultatet av ett målmedvetet arbete, där de vill ge patienten tid att ställa frågor och berätta om hur sjukdomen fungerar och påverkar kroppen.

– Får man en blodtryckmedicin utan att få förklarat för sig varför är sannolikheten att patienten inte tar sin medicin stor.

De vill bygga upp ett förtroende hos patienterna och satsar mycket på livsstilsförändringar.

Det handlar om att patienterna behöver ha bra värden för att kunna leva ett långt och friskt liv med sin kroniska sjukdom säger Lena Stjerngren.

Tidigare hade de läkarbrist, men nu är de ett välfungerande arbetslag med tre läkare och fem diabetessköterskor i Gävle och Sandviken, alla dock inte på heltid. Diabetessköterskorna går att nå hela dagen, och vid behov även under helger för nyinsjuknade patienter. Det gör att de törs vara hemma.

– Det är bättre än att vara inlagd på avdelningarna, säger Margot von Holst, diabetessköterska.

De har sakta klättrat uppåt i statistiken de senaste åren, men fortfarande finns det områden de vill förbättra. Ett är att fler patienter behöver få ner sina blodfettsvärden.

– Kolesterolet ska vi bli mer aktiva och gå in och behandla, säger Lena Stjerngren.

De ska inte vänta in resultat av livvstilsförändringar lika generöst innan de börjar med läkemedel.

I går hade Per Johansson tid för att få en ny blodtrycksmätare. Han har gått i Gävle i två år efter 17 år i Helsingborg och tycker att den hjälp han fått här har gett honom ett nytt liv. Redan vid första besöket började Margot von Holst prata om hans insulin och han fick en ny sort. Den gör att han numera känner när blodsockret sjunker och kan hålla bättre koll på nivåerna. Tack vare det har han kunnat börja motionera, powerwalk, och har gått ner 16 kilo.

– För mig har det varit revolutionerande.

Han har också fått veta mer om sin livslånga sjukdom under de två åren i Gävle än under alla år i Helsingborg säger han.

– Tryggheten ökar. Det är väldigt viktigt.