Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diggiloo bjuder på hyllningar av och med stora musiker

Det sägs ha börjat som ett experiment i Båstad. Nu är underhållningsturnén Diggiloo inne på sitt fjortonde år. Två gånger tidigare har succéföreställningen besökt Högbo och under fredagskvällen var det så dags igen. Med Lasse Holm och Per Andersson som programledare framträdde en diger blandning artister inför en enorm publik.

Efter ett glittrande öppningsnummer där showens artister dansar in till Guy Sebastians ”Tonight Again” följer Ace Wilder upp med full energi i låten ”Busy Doin' Nothin”. Det är alldeles fullsatt i publiken som är med på noterna från första tonen. Vädret är dock inte smickrande och det känns som att regnet när som helst kan börja ösa ner.

Kvällens artistuppsättning består av Lasse Holm, Per Andersson, Linda Bengtzing, Jessica Andersson, Oscar Zia, Ace Wilder, Magnus Carlsson, Linda Pritchard, Medina, Thomas Di Leva och Magnus Johansson. Från sin utsiktspunkt ovanpå en mur av höga skärmar backar under hela föreställningen en tight instrumentensemble upp sångartisterna.

Detta är den 27:e showen och den näst sista på turnén. Det märks att artisterna har haft ett bra tag på sig att få showen att sitta som ett smäck. Lasse Holm agerar värd och Per Andersson står för pausunderhållningen mellan låtarna. Han håller igång som ett helt elverk på egen hand och får igång publiken vare sig de vill eller inte. Han hinner knappt andas – och publiken hinner knappt skratta – mellan hans överkoffeinerade komediutspel. Per Anderssons inhopp utgör faktiskt några av de mest minnesvärda partier under kvällen.

Showen är välslipad och snygg med många starka nummer. Man kanske kan säga att temat är hyllningar av stora musiker, utförda av i sin egen rätt vassa musiker. Robert Broberg tillägnas ett fint hyllningsparti med ett inledande tal av Lasse Holm. Själv får Lasse Holm sedan tillfälle att leda publiken på en musikalisk resa genom sin egen musikkarriär. På samma sätt får Magnus Carlsson framföra ett medley som sammanfattar hans. Väldigt fint, men jag hade gärna sett någon av de kvinnliga artisterna uppmärksammas på samma sätt.

Showens andra akt är den starkaste. Nu har mörkret sänkt sig över Högbo och både ljud och ljus bidrar till en mäktig atmosfär. Oscar Zias”Human” kommer här till sin fulla rätt. Jessica Anderssons maffiga framförande av The Arks ”Calleth You” är den första låten under kvällen att framkalla positiva rysningar.

Sedan händer det. En ensam pianoton klingar fram och genast går en stöt av igenkänning genom både hjärtat och själen. Tonen följs upp av en till och en slinga tar vid. Thomas Di Leva kommer in på scenen och håller ett vackert och gripande tal om hjälten David Bowie. Den där pianoslingan får sällskap av fler instrument och Thomas Di Leva stämmer in med sången i ”Life On Mars” som nu tillåts fortsätta. Det är starkt och efteråt brister publiken ut i stående ovationer.

Allt som allt är det en snygg och tight show där några särskilda partier lyckas göra långvariga intryck. Och regnet håller sig faktiskt borta under hela kvällen.

Diggiloo

Högbo Bruk

Fredag 19/8

Betyg 4 av 5