Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diggiloo i sommar

Annons

Efter sex år på vägarna har Diggiloo en så trogen publik att det ekonomiska krisåret 2009 kan bli turnéns bästa. Med Arja Saijonmaa och ”Idol”- Ola Svensson som några av dragplåstren var det igår kväll traditionsenlig premiär i Ronneby.

Sjunde året, alltså, för Lasse Holms Diggiloo–turné och både Jönköping, Sälen och Stockholm hör till orterna som kommer att få besök. Men den spektakulära showen slängs inte ihop i en handvändning. Det började med en sedvanlig brainstormvecka i Stockholm i januari och tog form under en workshopvecka på en dansskola i Göteborg i maj.

– Mikis Teodorakis kommer att resa sig upp och skrika ”Henne ska vi ha!”, ropar Diggiloo-visionären Lasse Holm entusiastiskt när hela ensemblen samlats för att gå igenom föreställningen.

Arja Saijonmaa har precis sjungit en snutt av ”Högt över havet”, applåderna har haglat och icensättning gåtts igenom.

– Det är första gången jag är med, berättar Arja Saijonmaa, men jag har sett Diggiloo ett par gånger och tycker det ska bli jätteroligt!

Diggiloo–veteranen Jessica Andersson, också känd från de schlagersammanhang där Diggiloo hämtar sitt musikaliska bränsle, håller med:

– Vi har alltid jätteroligt. Jag vet att det låter klyschigt, men vi är som en stor familj. Jag var med från början och är nu tillbaka efter två års paus och det känns fantastiskt kul, säger hon och är den första att avfärda att årets Diggiloo kan bli annat än en succé.

– Nä, vi vet ju om folk som köper biljetter till tre eller fler föreställningar varje år och följer oss, säger hon.

I årets uppsättning deltar bland annat Niklas Strömstedt, Mojje, Brolle och – som alltid – trumpetaren Magnus Johansson. Även om den senares deltagande kanske hängde löst ett litet tag. Efter konserten i Båstad förra året blev Johansson lite väl spelglad och ville underhålla gästerna på efterfesten med ett vackert trumpetsolo – halv fem på morgonen. Övriga gäster på hotellet uppskattade inte tilltaget.

– Men jag älskar dig Magnus och förlåter dig! Men i år blir det tidslås på din trumpetväska och så får du hämta ut munstycket inför varje föreställning, säger Lasse Holm skämtsamt, men blir en stund senare lite allvarligare.

– Det blir svårare och svårare för varje år att komma på nytt innehåll. Men jag är väldigt nöjd med årets Diggiloo. Och det är klart vi fortsätter – vi har ju vuxit varje år. I år hade vi redan i maj sålt fler biljetter än vi gjort tidigare, vid samma tidpunkt. Det är väl så, folk vill ha underhållning även i kristider, säger han

Utan att avslöja för mycket om årets upplaga kan sägas att det blir färgsprakande och att den som gillar 60–tal kommer att få sitt musikaliska lystmäte.

Även om det är första gången man ser Diggiloo. Eller är med.

– Det är första gången jag är med och jag har faktiskt inte sett Diggiloo tidigare heller, säger Ola Svensson, och fortsätter:

– Men jag tror det kan vara en fördel att komma in utan förutfattade meningar. Och det är en fantastisk möjlighet för mig att få vara en del av det här gänget.

Sedan är det dags att repa ”Aquarius”.

Snart på en scen i Ronneby och därefter resten av Sverige.