Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Din snabbguide till EU-valet

På söndag är det val till Europaparlamentet.
GD ger dig här en snabbguide inför valet med en snabb överblick över vad partierna tycker är viktigast och några grundläggande fakta om Europaparlamentet.

På eftermiddagen i går hade 5.029 personer förtidsröstat i Gävle. Av dessa var 4.840 boende i Gävle kommun och resten från andra kommuner eller personer som röstat utomlands men är folkbokförda i Gävle.

Den som vill förtidsrösta har fortfarande möjligheten att göra det idag på sitt bibliotek. Även i morgon och på söndag har vissa förtidsröstningslokaler öppet.

I Gävle är det stadsbiblioteket som har öppet en kort stund mitt på dagen på lördag och söndag .

För att kunna förtidsrösta måste du ha med dig ditt röstkort och giltig legitimation.

På valdagen behöver du däremot bara legitimation för att få rösta i vallokalen.

Det finns alltså ingen anledning att gripas av panik om du tappat bort sitt röstkort så länge du kan ta sig till den vallokal som står anvisad på röstkortet. Om du inte vet var din vallokal finns så kan du hitta vallokalen på en karta på Valmyndighetens hemsida (www.val.se).

Vallokalerna öppnar klockan nio på söndag morgon och stänger klockan nio på kvällen.

Från klockan tio på valkvällen kommer det att gå att följa röstsammanräkningen och runt klockan elva beräknas valresultatet vara klart.

Då kan man veta hur många mandat partierna får i Europaparlamentet.

Vilka personer som blir invalda kommer man inte att veta förrän i mitten på nästa vecka när kryssen på valsedlarna har räknats.

Om du vill veta vad partierna svarar på frågan "Varför ska man rösta på ditt parti?" - klicka på "Bildextra" här bredvid!