Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dinosaurieben kan försena Gefles nya arena

Under måndagen grävdes en bit av ett dinosaurieben upp i samband med bygget av Gefle IF:s nya fotbollsarena på Sätraåsen. Fyndet är unikt i Sverige.

– Analyserna är inte färdiga men vi tror att det är en pansardinosaurie som åtminstone verkar vara släkt med en som heter polacanthus som tidigare är känd från England, berättar Lars Werdelin som är paleontolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Tord Wigren på NCC var med när fyndet gjordes dagen innan första april och efter att ha kollat med platschefen togs beslutet att kontakta Naturhistoriska riksmuseet.

– Vi skulle plana ut marken för att ställa en transformatorstation här, berättar Tord Wigren och pekar mot stängslet vid Gunder Hägg-stadion.

– Då fick vi upp ett ben, eller som vi tyckte såg ut som ett ben. Men det var så stort.

Efter några timmar hade museet en paleontolog på plats som tog beslutet att ta med benbiten till Stockholm.

– För vårt land är det här helt unikt. Även ur ett europeiskt perspektiv om det nu visar sig vara den här polacanthus, berättar Lars Werdelin.

Dinosauriefyndet kan nu komma att försena bygget av Gefles nya fotbollsstadium.

– Vi vill inte att man gör någonting mer där just nu innan vi har kunnat åka upp till Gävle. Självklart kan det bli aktuellt med omfattande utgrävningar vilket i så fall tyvärr kommer att göra att bygget blir avsevärt försenat.

I Gefle IF var det blandade känslor när de fick höra om fyndet.

– Ganska ironiskt att efter allt som vi har gått igenom för att få den här arenan så är det en dinosaurie som till slut sätter stopp. Samtidigt är det så klart roligt för Gävle som stad att den här dinosaurien gått och dött här även om jag hade föredragit om den kunde ha lagt sig några hundra meter bort, säger sportchefen Hasse Berggren.