Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Direktör Hansson och hans stab

Vad är det här mer än en maffig lagbild?

Jo, ett intressant tidsdokument från mitten av 1950-talet. Klassamhället i blixtbelysning.

Alla som är med på bilden hör till Bröderna Hansson Bil AB i Gävle, och det är ju ingen tvekan om vem som är direktörn. Just det, den välklädde herrn mitt i bilden på den främsta raden. Med de blankaste skorna och de gråaste tinningarna.

Oscar Hansson hette han. Broder Wille var chef för anläggningen i Storvik, den ursprungliga i brödernas lilla bilimperium. Storvik var en viktig järnvägsknut under den första delen av 1900-talet och blev köping 1924. En konkurrent till Sandviken, skulle man kunna säga, innan utvecklingen förde ihop de båda orterna.

Företaget sålde så gott som alla amerikanska bilmärken och därtill traktorer.

Bröderna startade med tiden filialer i Gävle, Sandviken och Hedemora, och det här är alltså personalen i Gävle för ungefär 50 år sedan. Kanske lite drygt.

På ytterkanterna i de två främsta raderna ser vi försäljare och kontorsfolk. Slips, kostym, överrock och pälskappa på några.

Helst skulle de nog ha velat gruppera sig kring direktörn, men förmodligen tyckte fotografen att det blev mer harmoni i bilden om verkmästarna i sina vita rockar placerades i mitten. Säljarna fick motvilligt dra sig ut åt kanterna, för det var Oscar som bestämde och han insåg ju att han själv skulle framträda bra mot den vita bakgrunden.

Och så till slut verkstadsarbetarna, mekanikerna som stod för reparationer och rundsmörjningar. Ett stort gäng i overall och keps.

En av dem heter Janne Pettersson och är med på bilden. Han var ung och ny i gänget, närmast en praktikant, och han minns Bröderna Hansson med stolthet.

– Som mest tror jag vi var 42 personer i verkstaden bara i Gävle.

De var stora, bröderna. Men bilbranschen är föränderlig. Det poppade upp nya märken och nya konkurrenter och bit för bit försvann marknaden under Bröderna Hanssons fötter. Till slut blev det konkurs, och i dag är detta stora företag nästan bortglömt.

Som tur är finns det gamla fotografier, och ni som ännu inte glömt bilbröderna från Storvik kan väl hjälpa till att försöka identifiera personalen.

Ring mig på 070-155 43 72, ni som har något att bidra med.