Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Direktören tog i alla fall ett SM-guld

GD GRATULERAR

Han drömde om en framtid som elithockeyspelare, men nådde inte ända fram. Men klubbdirektör i Brynäs, det blev han. Hans-Göran Karlsson firar 50-årsdagen som ledare för ett storföretag i högriskbranschen.

Han är målmedveten, säger han själv, och hans yrkeskarriär berättar samma historia. Efter lumpen började han på Korsnäs skeppningsavdelning. Det jobbet bytte han mot speditörsjobbet på Andersson & Lundqvist, där han senare blev försäljningschef. På Duro var han först distributionschef innan han blev försäljningschef där också.

En följande konsultkarriär på ALMI avbröts när han köpte företaget Office och drev det som egen företagare, tills jobbet som klubbdirektör i Brynäs blev ledigt.

– Jag var tveksam, men några tyckte att jag skulle söka.

Han var, och är, medveten om riskerna. En klubbdirektör i en elitklubb är kanske inte lika utsatt som en tränare, men näst intill, och han hamnade mitt i hetluften. Ekonomin var usel och med kniven på strupen jobbade sig föreningen igenom ett sparpaket på tio miljoner kronor.

– Det var svettigt, säger Hans-Göran Karlsson, som med hjälp av alla goda krafter i föreningen fick skutan på rätt köl. Nu ser ekonomin stabil ut och klubbdirektören tycker också att det ser bra ut inför nästa säsong. Det sportsliga har egentligen andra huvudansvaret för, men han tillåter sig att ha synpunkter.

– Vi har en fantastiskt duktig ledningsgrupp. Det är genom dem jag jobbar.

Han har en egen historia inom klubben, som började när han som barn flyttade med sin familj från Ljusne till Gävle och Brynäs, hundra meter från Brynäsvallen. Han växte upp med fotboll på sommaren och hockey på vintern och värvades till Brynäs pojklag från gatuserien.

– Det sitter fortfarande kvar. Det var stort.

I juniorlaget var han med och tog ett SM-guld och fortsatte med hockey i Skutskär innan han insåg att han aldrig skulle bli en elitspelare.

Men han fortsatte som ungdomstränare i Strömsbro och också ordförande i både Strömsbro IF och Strömsbro Hockey.

Nu är det Brynäs som gäller och den ekonomiska saneringen är genomförd. Spelartruppen inför nästa säsong är klar och det mesta ser ganska bra ut. Men Hans-Göran Karlsson vill göra mer med föreningen.

Brynäs är ett starkt varumärke som kan bli ännu starkare och ett sätt är att bli mer öppen, mot allmänhet, sponsorer och supportrar.

– Vi ska tala om vad vi gör och stå för det.

Hans-Göran Karlsson erkänner att det kan bli lite väl mycket hockey ibland. Sommarstället i Söderhamns skärgård är en möjlighet att komma ifrån och tänka på annat. Och sjukilometersrundan i motionsspåret rensar huvudet och håller kroppen i trim inför nästa säsong i högriskbranschen.