Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Direkttåg till Stockholm dras in

SANDVIKEN/GÄVLESandvikens enda direktförbindelse med tåg till Stockholm dras in och ytterligare tre avgångar mellan Gävle och Stockholm försvinner från och med den 16 juni.

Annons
Orsaken är framför allt att SJ:s vagnpark är överbelastad.
- Vi har kört tågen väldigt hårt, säger P-O Setterlind på SJ AB Affär Norrland.
Bristen på tåg och vagnar har lett till att tågen inte fått det underhåll som krävs, vilket i sin tur har lett till problem och förseningar i tågtrafiken.
Men när det gäller indragningen av X2000-förbindelsen från Sandviken är motivet helt enkelt att tåget, med daglig avgångstid 05.10, aldrig lyckats locka tillräckligt många resenärer.

Startade i fjol
Förbindelsen startade i augusti förra året, och förhoppningarna var stora, inte minst från kommunalrådet Stefan Hedin.
Den första direktförbindelsen till Stockholm med X2000-tåg betraktades som ett genombrott, men i stället blev satsningen en rejäl flopp.
- I snitt har det varit tre resande per dag, säger P-O Setterlind.
Vissa dagar har tåget inte haft några passagerare alls från Sandviken, och resandeströmmen från Gävle mot Stockholm har inte heller varit så stor.

Ingen ersättning
Några planer på att ersätta den förbindelsen med någon annan finns inte, enligt P-O Setterlind.
Indragningarna ska leda till att tågen kan hålla avgångstiderna bättre. Om förbindelserna med Stockholm ska utökas igen måste det ske med nya tåg, enligt P-O Setterlind.
Nästa år levereras 43 nya tåg till SJ, som i huvudsak sätts in i trafik i Mälardalen. Då ökar kapaciteten totalt och öppnar möjligheter till fler avgångar mellan Gävle och Stockholm, om ökningen av resande håller i sig.
- I år har utvecklingen mattas något, men det kopplar vi till våra kvalitetsproblem, säger P-O Setterlind.
SVEN-OLOF EKMAN