Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diskussion om det framtida Sandviken

SANDVIKEN
Det diskuterades flitigt när stadsarkitektkontoret beskrev framtidsvyn "Sandviken ser framåt" på Folkets hus på torsdagskvällen.

Annons
Derek Lewis är nye stadsarkitekten och han gav en intressant framtidsblick.

Nej till utbyggnad
- En utbyggnad av Valbo köpcentrum är det värsta som kan hända oss i Sandviken, menade han. Samma sak med Gävle där också centrumhandeln om 20 år är förflyttad till Valbo.
- Runt om i Europa har en gräns sats på 3 000 kvadratmeter försäljningsyta, fortsatte Derek Lewis. Blir det större slås omgivningen sönder.
Derek Lewis är irländare och blir säkert en frisk fläkt i Sandviken. Idéerna är nya och spännande.

Medelmåttigt

- Det mesta är medelmåttigt i Sverige, menade Derek. Så därför gäller det att ta ett extra steg för att uppmärksammas i Sverige och Norden.
1973 bestämde Derek sig för att bli arkitekt. Samma år byggdes Folkets hus och det året var Sandviken också i topp vad gäller bostadsbyggande.

Nya bruket

- Samma år kom tanken på nya Bruket, sa Derek. En skapelse som 30 år senare lockar intresserade från hela världen. Nu har vi ett gyllene tillfälle att göra något nytt som lockar.
Enligt Derek är det i dag svårt att hitta något som attraherar i bostadsområdet i Björksätra.
- Det har inget som lockar, menade Derek. För oss gäller det att visa upp något bra så att alla som bor i Sandviken blir glada och nöjda. Vi ska satsa på att bli bäst.

Översiktsplan
Flera hade också synpunkter på översiktsplanen "Sandviken ser framåt". Det är Marie Ekblad som tagit fram kompendiet.
- Jag hade aldrig varit i Sandviken när jag fick tjänsten för två år sedan, berättade hon. Det finns mycket som talar för Sandviken.
Det talades om den framtida trafiken och bostäderna.
- Sandvik behöver en ny infart och det finns flera alternativ, sa Marie Ekblad. Vi måste få bort långtradarna från närheten av centrum.

Storsjön lockar
- När det gäller bostäder vill folk i dag bo vid Storsjön. Kommunen äger marken vid Säljan, men i nuläget finns inte ens en skiss på framtida bebyggelse.
- En strandpromenad finns också med i bilden, sa Marie Ekblad. I dag är det svårt för närboende att ta sig till stranden vid Säljan.

Seniorboende
Frågan om seniorboende togs också upp. En boendeform som helt saknas i Sandviken i dag.
En frågeställare menade att området mot Kanalen skulle passa bra.
Ut- och infarten till Sandbacka Park börjar bli besvärlig. Något måste göras menade någon.

JÖRGEN LARSSON