Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djurägare skyddar sig mot rovdjur

SANDVIKENFörra året betalade länsstyrelsen i Gävleborg ut närmare 325 000 kronor i bidrag för viltskador och förebyggande åtgärder.

I år landar slutnotan på närmare 400 000 kronor.
Det är bland annat bidrag för elstängsel till djurägare i Åmottrakten som dragit upp kostnaderna.
Hittills i år har 32 får blivit tagna av rovdjur i Gävleborgs län. 31 av dessa har rivits av lodjur, ett av en björn. Den stora majoriteten av djuren fanns på gårdar i Hälsingland men angrepp på tamdjur sker även i Gästrikland, om än inte alls i samma utsträckning. I söndags revs till exempel två tackor av ett lodjur i Nor, utanför Gästrike-Hammarby.
Den som fått skador på egendom - till exempel boskap - förorsakade av rovdjur, kan få ersättning. Ett får ger till exempel en ekonomisk ersättning på 1 900 kronor, ett lamm ger 1 100.
Ingen varg har i år tagit några tamdjur. En bidragande orsak kan vara att många i Åmottrakten sett till att skaffa elstängsel. Till det kan man nämligen också få pengar från länsstyrelen.
Efter alla rapporter om vargar i Åmotstrakten var det många som hörde av sig till länsstyrelsen om att få bidrag.
- Ett elstängsel garanterar inte till 100 procent att rovdjuren hålls ute men i de allra flesta fall skyddar det, berättar Ingrid Andersson, ansvarig för viltskadefrågor på länsstyrelsen i Gävleborg.
Under 2001 betalades sammanlagt 107 527 kronor ut i ersättning för viltskador i Gävleborgs län. 217 127 kronor gick till förebyggande av viltskador.
Bidrag lämnas inte till verksamheter vilka räknas som "dukade bord" som till exempel fiskodlingar och bikupor.

KARIN BERGQVIST