Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djurplågeri i slakteri

Om vi gör tankeexperimentet att hundar avlivats genom att kastas i kokande vatten skulle reaktionerna bli oerhörda. Hundägare, djurskyddsorganisationer, veterinär och många andra skulle enigt utkräva ansvar av dem som skött avlivningen.

Veterinären Christer Lindberg på Livsmedelsverket har upptäckt att grisar skållats till döds vid Nyhlén och Hugossons slakteri i Luleå. Tyvärr är djurplågeriet inget isolerat problem; liknande fall har inträffat i Visby, Rättvik och Kristianstad. En gemensam nämnare är att Scan äger eller är delägare dessa slakterier.

Lindberg upptäckte vid besök på slakteriet i Luleå att för många djur lastades i utrymmet där de sövs vilket fick konsekvensen att en gris inte fick tillräcklig bedövning. Veterinären utfärdade en skarp tillsägelse men redan veckan därpå kokades ytterligare en gris i skållkaret.

Det får inte hända, säger Michael Hugosson, slakteriets vd, som hänvisar till effektiviseringar och högt tempo bakom olycksfallen. Men det har alltså hänt och dessutom vid ytterligare tre slakterier - som man känner till. Det här handlar om ett genomgående hanteringsfel, osund inställning till djurens säkerhet och bristande ansvarskänsla i jobbet.

Scans informationsdirektör säger att när det gäller ökad effektivitet får det aldrig innebär en försämrad djuromsorg. Men nyheten sätter fingret på ett obehagligt faktum: i den moderna, industrialiserade produktionen av livsmedel och kläder far djur illa.

I animalieproduktionen är djuren enbart objekt och slaktrutinerna anpassade därefter. Det gäller inte enbart grisar utan även nötkreatur, får och kycklingar. Veterinärer som ingriper brukar inte bli populära; i vårt län har hot riktats mot en veterinär som kritiserat slakterirutiner.

Det är självfallet svårt att vid stordrift undvika alla misstag men misstagen måste minimeras. Här kan konsumenterna påverka genom sin konsumentmakt; den nära kontrollen av uppfödning och slakt är bästa garantin mot djurplågeri.

Hur vi hanterar våra djur speglar vår egen moral. Djur är värnlösa vilket ställer höga krav på producenter, konsumenter och lagstiftarna. När konsumenterna jagar billiga kotletter måste det finnas motmedel i form av strikta djurskyddsregler. På EU-nivå återstår fortfarande en hel del att förbättra vad gäller slakterierna och de alltför långa djurtransporterna.

I somras presenterade jordbruksminister Eskil Erlandsson, C, sin vision om Sverige som ”det nya matlandet”. En liknande vision behövs på djurskyddsområdet. När Sverige i juni fattar EU:s ordförandeklubba måste Erlandsson markera att EU:s mål bör vara att stoltsera med den goda maten – men även med den goda djurhållningen.

GD 19 MARS 2009