Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DNA matchar misstänkt vargdödare

En DNA-analys gjordes på urin som hittades vid platsen där vargen klubbades ihjäl på sjön Fansen i fjol.

– Analysen visar att en av de misstänkta männen hade kissat vid brottsplatsen, säger åklagare Åsa Schoultz.

I fredags hölls slutförhör med de två män som misstänks ha dödat en varg på sjön Fansen, norr om Ockelbo kommun, den 5 februari i fjol. Vargen ska ha blivit påkörd flera gånger med skoter och sedan ihjälslagen med ett trubbigt föremål.

Männen greps i slutet av augusti, misstänkta för grovt jaktbrott och djurplågeri. En av dem medgav att han varit med om att spåra vargen, men förnekade att han skulle ha deltagit i att döda den.

Den andre bestred all slags inblandning i brottet.

Polisen undersökte brottplatsen och fann bland annat urin som det gjordes en DNA-analys på.

– Vi fick träff och resultatet visar att DNA:t matchar en av de misstänkta. Men jag vill inte avslöja vem av dem, säger miljöåklagare Åsa Schoultz.

Polisen hittade hårstrån på en av de misstänkta männens skoter. Tidigare har uppgifter förekommit om att hårstråna skulle ha skickats till Frankrike och USA för analys.

Men det är uppgifter som Åsa Schoultz nu dementerar.

– Det var tal om att skicka hårstråna först till Frankrike och sedan till Oregon i USA. Men till sist skickades de till Grimsö forskningsstation i stället.

Och vad visar resultatet?

– Att de kommer från ett hunddjur som kan vara varg eller en hund som schäfer. Mer än så går inte att få fram.

I och med att slutförhören är gjorda räknas förundersökningen som avslutad.

– Nu får de misstänkta 14 dagar på sig att titta på förundersökningen. Därefter tar jag beslut om eventuellt åtal, säger Åsa Schoultz.