Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DO synar anställning

GÄVLEOmbudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, begär in handlingar från Barn och Ungdom som gäller tillsättningen av en lärartjänst. En kvinna har anmält kommunen till DO och jämför sina meriter med dem som fått tjänsterna.

Svante Bertilsson, chef för Barn och Ungdom, anser dock inte att kommunen gjort sig skyldig till diskriminering.
Kvinnan skriver att hon förra våren varit intresserad av arbete som lärare och också sökt en aktuell tjänst när den annonserades ut.

Fick inte tjänsten
Hon fick den inte och fick veta att skälet var att hon inte var fast anställd inom kommunen och inte hade en speciell utbildning.
När hon såg ansökningarna från dem som fått tjänsterna fanns det bland dem också de som saknade denna utbildning och anställning skriver hon.
Kvinnan har vänt sig till sitt fackförbund, Lärarförbundet, som driver det som ett diskrimineringsärende. GD har dock inte kunna nå vare sig kvinnan eller ombudsmannen på Lärarförbundet.

Klargjort för facket
Svante Bertilsson har inte själv hand om ärendet men säger att förvaltningen redogjort för anställningsförfarandet för facket.
- Hur vi har kommit fram till att vi har anställt den vi har gjort. Vi har valt den vi anser vara mest meriterad.
DO har nu tagit upp ärendet och begär att få veta hur kommunen gjort vid anställningen.
DO vill ha kopior av ansökningshandlingarna för kvinnan och de som kallades till intervju och anställts.
DO vill också bland annat veta vilka överväganden som gjort att andra än kvinnan kallats till intervju och sedan fått anställning och hur meritvärderingen gjorts.
ANNA BAGGE