Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Döda höns intill staplar med ägg

GÄVLE19 plastsäckar med döda höns, precis intill staplar med ägg för försäljning.

960 levande hönor i olagliga hönsburar.
En gödselstack under bar himmel där hönsgödsel forsat rakt ut i Testeboån.
- Helt makabert. Det är det värsta jag sett, säger Mona Rönning, djurskyddsinspektör i Gävle, om den syn som mötte henne och miljöinspektör Stefan Väänänen när de med handräckning av polisen tog sig in i Oslättfors Hönseri på fredagsmorgonen.
För hönseriets ägare är ingripandet en chock.
- Visst har vi gjort fel, men så här borde vi inte behandlas. Vi borde väl få en chans att rätta till det som är fel, säger ägarens sambo till GD.
Upptäckten på fredagen ledde till att byggnads- och miljönämndens ordförande Carina Blank beslutade att hönsen skulle omhändertas med omedelbar verkan.

Spärrades av
Polisen spärrade av hönseriet och ett vaktbolag ser nu till att alla obehöriga håller sig ifrån hönseriet.
Kommunen varnar också för bad i Testeboån.
Miljöåklagare Micael Dahlberg beslutade på fredagen att inleda en förundersökning.
- Brottsmisstankarna gäller i första hand att man hållit höns i olagliga burar och att gödselhanteringen inte uppfyller miljöbalkens krav. Dessutom kan man ha begått brott mot livsmedelslagstiftningen, säger Micael Dahlberg.
Åklagaren fick en anmälan om hönseriet från kommunen redan i mars.
- Eftersom de försäkrade att de skulle avveckla gjorde vi ingenting åt saken då. Men nu visar det sig att hönsen inte alls är borta, säger han.
De döda hönsen som stoppats i plastsäckar har skickats på obduktion för att det ska fastställas hur de har dött.
Mona Rönning tror inte att de avlivats på korrekt sätt.
- Hönsägare kan få avliva enstaka djur, upp till tio kanske, på egen hand. Då ska man först bedöva dem genom att slå dem i bakhuvudet med till exempel ett vedträ, och sedan skilja huvudet från kroppen med en yxa. Så hade man inte gjort med de här. Det såg ut som om man vridit om nacken på dem och det är inte acceptabelt, säger hon.
De döda hönsen låg i säckar tillsammans med ägg som förpackats för att sälja.
Länsveterinär Margareta Steen hittade senare en levande höna bland de döda hönsen i en av säckarna. Inne i gångarna mellan hönsburarna hittade hon också två döda hönor som förmodligen var självdöda. En av dem hade troligen utsatts för kannibalism.
Men hon vill inte säga att burhönsen har utsatts för djurplågeri.
- Burarna är ju förbjudna. Då är det naturligtvis inte acceptabelt att ha höns i sådana burar. Men hönorna är förhållandevis friska. Man kan se på dem att de är ganska nyinsatta, säger hon.
- Men det upprörande är ju att detta är livsmedel. Detta är vad vi ger våra barn att äta. Det är hemsk att det hanteras på detta sättet, säger hon.
Byggnads-miljönämnden har levt i tron att Oslättfors hönseri var avvecklat.
Byggnads- och miljönämnden hade ärendet på sin dagordning i mars, och var beredd att utdöma vite, men ärendet drogs tillbaka eftersom ägaren försäkrat att han höll på att avveckla. I april fick djurskyddsinspektören besked om att hönsen hade slaktats.
Mona Rönning och Stefan Väänenen kom till Oslättfors hönseri på torsdagen, i första hand för att kontrollera att lokalerna och gödselstacken var sanerade, men också för att undersöka om uppgifterna om att hönsen fanns kvar stämde.
- Man har sålt ägg från Oslättfors på Stortorget i Gävle med beteckningen "från frigående höns". När vi kom hit märkte vi också att fläktarna går. Hade hönsen varit borta borde fläktarna stängts av, säger Mona Rönning.
- Då begärde vi polishjälp för att se vad som fanns i byggnaden, säger hon.

INGEGERD SÖRGARD