Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödsdomen är förhastad

Hedvigs Trädgård kommer att finnas kvar i 50 år till, även om en ny pingstkyrka byggs intill, lovar markägaren Hans-Lennart Eriksson.
Men i kommunens handlingar är handelsträdgården nedläggningshotad.

På onsdag ska byggnads- och miljönämnden besluta att kommunen ska göra en detaljplan för den nya kyrka, idrottshall och förskola som pingstförsamlingen vill bygga i Olsbacka i Gävle, alldeles intill Hedvigs Trädgård.

I handlingarna står det att handelsträdgården på sikt kommer att läggas ner, och kartan visar hur handelsträdgården kan ersättas med fyra bostadshus.

Carola Arnaryd, som är en av delägarna i handelträdgården, tror inte sina ögon när hon ser handlingarna.

– Vi vill inte lägga ner. Tvärtom, vi investerar för fullt. Vi har byggt lunchservering, nytt kök och hela utegården med all stenläggning, säger hon.

– Det här är ju tvärtemot vad jag hört, säger hon.

Hedvigs Trädgård arrenderar anläggningen av Hans-Lennart Eriksson som tidigare drev handelsträdgården och äger marken. Han är lika förskräckt när han ser handlingarna.

– Det här är fel, säger han. Jag kommer inte att sälja marken där växthusen ligger till pingstförsamlingen utan bara den andra delen av fastigheten. Den där kartan visar bara en arkitektidé om hur det kan se ut om 50 eller 100 år, om handelsträdgården har lagts ner då.

– Det är en hård bransch med konkurrensen från Blomsterlandet och Plantagen. Men de som driver Hedvigs Trädgård har så mycket idéer så jag tror att de klarar sig. Så länge jag lever kommer de att få vara kvar, säger han.

Lena Lundgren, ordförande i byggnads- och miljönämnden, har ingen förklaring till att det står i handlingen att handelsträdgården ska stängas.

– Jag frågade när vi hade beredning, för jag vet ju att Hedvigs Trädgård ligger där. Men jag fick svaret att den går så dåligt att den ska läggas ner på sikt. Ingen blir gladare än jag om det är fel och de kan vara kvar i 50 år, säger hon.

– Vi ska ju bara besluta om att detaljplanen ska göras, så det är ingen ko på isen. Jag ska se till att informationen om att de ska vara kvar når de som ska göra planen, säger hon.