Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsolycka på förskola ska granskas på nytt

Förundersökningen kring vårens dödsolycka på en förskola i Järbo tas upp på nytt. Beslutet har fattats av Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg.

– Jag vill att det ska gå riktigt till, säger Mattias Eriksson, pappa till treårige Martin som avled.

Annons

Det var i våras som treårige Martin omkom under en vanlig dag på sin förskola i Järbo. Pojken klättrade i ett träd och fastnade med sin Jofa-hjälm i en gren. Pojken blev hängande och stryptes av remmen.

Polisen genomförde en rutinmässig utredning kring dödsolyckan med brottsrubriceringen vållande till annans död. Men åklagare Micael Dahlberg valde sedan att inte väcka något åtal eftersom han ansåg att personalen hade haft rimlig uppsikt över barnen.

Martins pappa, Mattias Eriksson, begärde en överprövning av beslutet. Ärendet hamnar då hos Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg som gått igenom fallet på nytt.

– Vi har beslutat att återuppta förundersökningen. Vi bedömde att det fanns ytterligare utredningsåtgärder att göra, säger chefsåklagare Magnus Bohlin.

Vilka de åtgärderna är vill han inte gå in på men i beslutet skriver han att ”det på föreliggande anmälningsuppgifter finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats”.

Advokat Thomas Öberg är Mattias Erikssons juridiska ombud. Han kände inte till beslutet att återuppta förundersökningen när GD ringer upp.

– Intressant. Mycket intressant. Det är otroligt mycket tragik för alla inblandade, men också ett intressant ärende vad gäller ansvarsdelen, säger Thomas Öberg.

Enligt honom vill Mattias Eriksson få prövat hur långt ansvaret sträcker sig på en förskola när man åtagit sig att ta hand om barnen.

– Jag tycker att utredningen var bristfällig och gick fel till. De har brustit i sin tillsyn, det har jag sagt hela tiden. Men vem som är ansvarig kan jag inte svara på, säger pappan Mattias Eriksson.

Att förundersökningen tas upp på nytt betyder inte per automatik att någon kommer att åtalas för att ha vållat pojkens död.

Den nya åklagaren kan, när utredningen är färdig, komma fram till samma slutsats som Micael Dahlberg.

Vem som ska leda förundersökningen den här gången avgör chefsåklagare Patrik Säflund vid åklagarkammaren i Gävle efter nyår.

Annons