Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödssiffran fortsätter att stiga

Bam (TT-AFP) Omfattningen av jordbävningskatastrofen i Bam är så svindlande att räddningsstyrkorna baxnar.

Bedömningen att 20 000 dödats och 30 000 skadats håller inte. Skalvet krävde betydligt fler offer än så, sa inrikesministern på lördagen.
Medan iranska och utländska räddningsstyrkor strömmade till, flydde tusentals överlevande från Bam på lördagen av fruktan för att drabbas av efterskalv.
- Sedan i eftermiddags, och speciellt i kväll, har folk gett sig i väg åt alla håll. De åker till Kerman, Zahedan, Yazd och Shiraz, sa polisen Hassan.
I statliga iranska radion framträdde inrikesminister Abdolvahed Mussavi Lari med ett dystert budskap till nationen.
- Vi bedömer att katastrofens omfattning är ännu större och antalet offer mycket högre än vad som hittills meddelats, sa ministern.

En av hans regeringskolleger, hälsovårdsminister Ahmad Pezeshkian, trodde att uppemot 70 000 omkommit eller skadats.
Räddningspersonal från ett tjugotal länder hade på lördagen kommit fram till Bam eller var på väg dit. De möttes av en förödelse som inte ens de mest rutinerade av dem skådat förut.

Enligt iransk tv hade ännu inga räddningsinsatser nått de byar och småstäder runt Bam där mer än 100 000 människor har levt. Där har invånarna hittills fått klara sig på egen hand.
Tjugo människor drogs under dagen fram levande ur Bams ruiner sedan de lokaliserats av spårhundar, rapporterade nyhetsbyrån Irna. Av etiska och religiösa skäl är "orena" hundar ofta inte välkomna i räddningsinsatser i muslimska länder, men på senare år har iranska teologer kommit fram till att hundarnas nyttighet i katastrofsituationer rättfärdigar att de används. Efter skalvet i Bam har myndigheterna särskilt vädjat om hjälp med hundar.
Hälsovårdsminister Pezeshkian sa att vad Iran inte behöver just nu är utländsk personal. Risken är stor att alltför mycket folk leder till organisatoriska problem. I stället vädjade han till omvärlden om läkemedel och teknisk utrustning, bland annat flyttbara röntgenapparater för att spåra människor under bråten. Och inte minst behövs det liksäckar.

Runt hela världen förbereddes omfattande hjälpinsatser. Ett transportplan från FN skulle komma till Bam på söndagen med 40 ton tält, filtar, presenningar, elgeneratorer och vattenreningstabletter donerade av Norge och Italien. Röda korsets och Röda halvmånens insatser ska ledas av norrmannen Halvor Fossum Lauritzsen, utlandschef vid norska Röda korset, skrev nyhetsbyrån NTB. De iranska myndigheterna sa att de välkomnar hjälp från alla länder utom Israel.