Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Doldis vann serietävling

Hon beskrivs som en av Sveriges bäst bevarade hemligheter i serievärlden.

I helgen vann hon Seriefrämjandets pris för boken ”Agnosis”.

– Det är lite självbiografi blandat med fantasi och vardagsrealism, säger Sandviksbon Li Österberg.

Redan på mellanstadiet började Li Österberg, 32 år, teckna serier. Innan dess hade hon skrivit berättelser och ritat. I dag kan hon se tillbaka på bland andra serieböckerna: ”Agnosis”, ”Det är inte så här det ska vara” och ”Pusselbitar”.

– Jag får inspiration från mitt eget liv, när folk berättar saker och så är jag väldigt intresserad av religion och mytologi, säger hon.

I helgen arrangerades Small Press Expo på Kulturhuset i Stockholm, en mässa där svenska och utländska serieskapare kan visa upp och sälja sina serier.

Där delade Seriefrämjandet ut fanzinpris till boken ”Agnosis”. En enig jury överräckte diplom och serieböcker till Li Österberg.

– Det var lite oväntat. Jag håller mig inte framme lika mycket som de andra tecknarna. Men år 2004 kom jag på delad andra plats i tävlingen, säger hon. Det tar ungefär ett år att få till ”Agnosis” och den finns just nu i 50 exemplar.

Vissa av serierna är helt fristående och nya berättelser varje gång, andra är en fortsättning på en rad händelser.

Även Sandviken dyker upp i böckerna.

– Den handlar om konsten att överleva i Sandviken om man inte gillar bandy. Det finns inte så jättemycket att göra här, men några trevlighetsbubblor kan man hitta, säger hon.

Tyvärr är det svårt att bli rik på att teckna serier, flera av serieförlagen har inte bra ekonomi. Men Li ska fortsätta ge ut böcker, hon läser en hel del grekisk mytologi som blir basen i nästa serie.