Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dom mot mamma överklagas

SANDVIKENVillkorlig dom och böter är inte ett tillräckligt straff för den kvinna från västra Gäst-rikland som under flera års tid misshandlat sina båda adoptivdöttrar.

Fängelsestraff
Det anser kammaråklagare Agneta Klinga Persson som nu överklagar domen som Sandvikens tingsrätt med- delade för en vecka sedan.
Även flickornas juridiska ombud, Tiina Hennel, överklagar domen.
Agneta Klinga Persson vill att hovrätten ändrar påföljden från villkorlig dom och 15 000 kronor i böter till ett fängelsestraff. I överklagandet skriver hon att utgångspunkten när en domstol bestämmer påföljd för misshandel som inte är ringa bör vara ett fängelsestraff. När det gäller misshandel av barn "är utrymmet för en inte frihetsberövande påföljd mindre än vad som annars är fallet" skriver Agneta Klinga Persson. Hon påpekar att omständigheterna kring brotten inte varit förmildrande, att de pågått under lång tid och att flickorna varit skyddslösa.

Rymde hemifrån
Mammans våld mot flickorna blev känt när en av döttrarna rymde hemifrån till en kompis. Polis och sociala myndigheter kopplades in och flickorna omhändertogs. Mamman förnekar att hon skulle ha misshandlat flickorna. Hon hävdar att det varit fråga om uppfostran och tillrättavisande av barnen. Hon fälldes dock på samtliga punkter av tingsrätten.
Flickornas juridiska ombud, Tiina Hennel, är liksom Agneta Klinga Persson mycket kritisk mot tingsrättens dom och överklagar.
- Tingsrätten har valt en påföljd som är mycket, mycket anmärkningsvärd. Rätten har inte heller motiverat valet av påföljd. Agneta Klinga Persson har rätt i att bara fängelse kan komma i fråga, säger Tiina Hennel.
Som målsägandebiträde kan hon inte överklaga påföljden. Däremot har hon överklagat det skadestånd som utdömdes.
Sandvikens tingsrätt beslutade att kvinnan ska betala totalt 55 000 kronor i skadestånd till de båda döttrarna, en summa mindre än hälften av vad Tiina Hennel hade yrkat på.
- Mitt hopp för flickornas skull är att de ska få i vart fall en kännbar höjning. Och det bör även finnas utrymme för att få vad vi har yrkat på, säger hon.

Hoppfull
När det gäller åklagarens överklagande av påföljden är hon hoppfull.
- När det gäller misshandel i den här omfattningen av vuxna människor brukar det normalt sett inte leda till villkorlig dom och böter, som här. Med tanke på att det här handlar om våld mot barn tror jag det finns mycket stora möjligheter att domen ändras, säger Tiina Hennel.
Gefle Dagblad har även sökt kammaråklagare Agneta Klinga Persson, som har semester, för en kommentar.

SOFIA ÖHLANDER