Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domare med makten att döma

/

Tränare och föräldrar som kritiserar ungdomsdomarna skrämmer många yngre talanger från att bli domare.
– För att fler unga ska våga bli domare måste lagledare och vissa vuxna tänka på sitt uppträdande, säger Amelia Mauritzon, distriktsdomare.

Annons

Fotbolls-vm i Brasilien pågår för fullt. I tv-sofforna granskas domarinsatserna med kritiska ögon. Bortdömda mål, feldömda straffar, åsikterna om domarnas insatser är många. Redan i inledningsmatchen fick den japanske domaren Yuichi Nishimura massiv kritik i media efter matchen mellan Brasilien och Kroatien. De tevetittare som följt sändningarna från Brasilien har förmodligen hört fler kritiska synpunkter om felaktiga domslut.

– Det är alltid lätt att skylla på domaren när spelarna är trötta och matchuret tickar, säger Daniel Johansson, domare i Gästrikland.

De kritiska ögonen stannar inte hemma i tv-sofforna alla gånger. De följer ibland med till fotbollsplanerna hemma i Gästrikland.

Nästan hälften av Gästriklands domare uppger att de har blivit utsatta för hot om våld i sin roll som domare.

Gefle Dagblad har i en unik undersökning kartlagt hur fotbollsdomarna upplever sin roll på och runt planen. Av de 46 domare som svarat på GD:s enkät har en stor del blivit hotade av den enkla anledningen att de utövar sitt uppdrag. Trots det tycker majoriteten av domarna att det är roligt att döma matcher. Så pass roligt att 89 procent av dem skulle rekommendera andra till att bli domare.

En av domarna svarar i enkäten att de efter en händelse på planen seriöst övervägt att lämna sin roll som domare.

– Man kan förstå att de är förbannade och tycker att vi har gjort fel. Då får man visa att man har förståelse för det men berätta att man som domare uppfattade situationen på ett annat sätt. Sen får man visa med sitt kroppsspråk att det räcker, säger Per Nyström, domare sedan cirka 18 år tillbaka.

Per Nyström har förståelse för att känslorna kan svalla under en match.

– Man måste ha förståelse för spelare och ledare som lagt ner otrolig energi och tid. Då får man ha lite fingertoppskänsla. Spelare och ledare ska få vara lite spontana. Jag är mentalt förberedd, men det får inte gå över gränsen. Vi domare får känna av den gränsen, säger han.

Men klubbarna brottas med att få yngre att vilja döma fotboll.

– Klubbarna måste hjälpas åt. Jag tror det är viktigt att man får en direkt fråga, som:" Jag tycker du skulle bli en bra domare, skulle du vilja bli det?", säger Per Nyström.

Han upplever att atmosfären på planen har blivit bättre med åren.

– Det har blivit en bättre attityd både från sidan och från spelarna. Det är väl ett samspel naturligtvis, där även vi som domare har blivit bättre, säger han.

Annons