Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dömd för grov våldtäkt

SANDVIKENDen 17-åring från västra Gästrikland, som åtalats för grov våldtäkt av en femårig flicka, fälldes i går för samma brott och dömdes till ett års sluten ungdomsvård.

Han ska även betala ett skadestånd till flickan på 130 000 kronor. 17-åringen erkänner brott. I går hölls rättegången mot honom vid Sandvikens tingsrätt.
Gårdagens förhandling hölls bakom lyckta dörrar och åklagare och övriga inblandade har, främst med hänsyn till den unga flickan, varit mycket förtegna om händelsen.

Nära bekant
17-åringen ska den 26 maj ha tvingat flickan till oralt och analt samlag. 17-åringen har tidigare erkänt att han hållit fast flickan och sedan våldtagit henne. Den dömde och flickan är nära bekanta.
- Det är bara fruktansvärt sorgligt, säger kammaråklagare Ann-Marie Sjöberg.
Hon säger att flickan mår förhållandevis bra och inte har förstått vad hon utsatts för.
- Men det är när hon förstår det, och det kan ju komma långt senare, som det kan bli traumatiskt, säger Ann-Marie Sjöberg.
Flickan representerades i rätten av sin mamma. Målsägandebiträdet Eva Nordenskiöld är nöjd med tingsrättens dom.
- Den känns som en för alla inblandade parter korrekt bedömning. Den kan göra det lite lättare för de utsatta att gå vidare, säger hon.
Sluten ungdomsvård kan utdömas i högst fyra år.
- Ett år kan tyckas vara ett måttfullt straff, men för fyra år gäller mord. Det här brottet är ett sexualbrott, mycket allvarligt, men att det bedöms som grovt är på grund av flickans låga ålder, säger Eva Nordenskiöld.