Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dömd för sexövergrepp på flicka

SANDVIKEN
Ett och ett halvt års fängelse blev domen för den 21-årige man från Sandviken som förgripit sig på en sexårig flicka i Thailand.

Annons
Mannens advokat, Kaj Axlund, försöker nu få 21-åringen överlämnad till Sverige.
Den thailändska domstolen dömde mannen för sexuellt ofredande, ett brott han erkänt, men friade honom från försök till våldtäkt. Hade han dömts även på den punkten hade han riskerat tio år under tuffa förhållanden i thailändskt fängelse.
21-åringen känner nog lättnad i dag, tror Kaj Axlund. Han har inte kunnat nå sin klient efter det att domen presenterats eftersom de bara tillåts kommunicera via brev.
- Det här var den lindrigaste påföljd han kunde få, säger han.

Fri om åtta månader
I praktiken betyder gårdagens dom att 21-åringen släpps fri redan om åtta månader eftersom han suttit inspärrad ända sedan slutet av december förra året. För Kaj Axlunds del finns nu ingen anledning att driva ärendet vidare. Hur åklagaren tänker göra vet han inte.
Tills vidare ska 21-åringen sitta i fängelset i Thailand.
- Men jag ska undersöka möjligheterna att han ska kunna avtjäna resten av straffet i Sverige, säger Kaj Axlund.
Han hänvisar till ett särskilt avtal mellan Sverige och Thailand som skulle göra ett sådant utlämnande möjligt. Hur goda chanserna är att han lämnas ut till Sverige vill Kaj Axlund inte spekulera i.
Det var dagen före nyårsafton förra året som sandviksbon greps av thailändsk polis misstänkt för sexuella övergrepp på en sexårig flicka. Händelsen utspelades på en restaurangtoalett i turistorten Chiang Mai i norra Thailand. När sexåringen kom ut till sina anhöriga blev sandviksbon överfallen och misshandlad av andra gäster. Restaurangägaren låste sedan in honom i väntan på polisen. Sedan dess har mannen suttit inspärrad i ett fängelse i samma stad. 21-åringen erkände tidigt att han tafsat på flickan, men har hela tiden förnekat att han försökt våldta henne.
Försök har gjorts för att få 21-åringen ut ur fängelset. Bland annat har mannens mamma kommit till Thailand och försökt att få ut sin son mot borgen, men utan framgång.

Optimism
I slutet av juni inleddes rättegången och pågick till mitten av september. Efter rättegången var Kaj Axlund optimistisk för sin klients räkning. Det fanns då både en rättsmedicinsk och teknisk utredning som talade till hans fördel, bedömde han. Men att utgången blev som den blev hade han bara kunnat hoppas på.
I Sverige är 21-åringen fortfarande misstänkt för sexuellt ofredande mot en elvaårig flicka. I november 2002 ska han enligt vittnen ha pussat flickan på en Finlandsfärja. Förundersökningen som därefter inleddes är ännu inte nedlagd. Nästa vecka ska Kaj Axlund ta kontakt med åklagaren och diskutera frågan.

Johan Pihlblad
026-27 75 92
johan.pihlblad@gd.se