Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domen mot Kanonkorvs revisor till HD

GÄVLE Kanonkorvs revisor dömdes till 60 dagsböter för medhjälp till bokföringsbrott i hovrätten.
Nu har Högsta domstolen beslutat att han ska få sitt fall prövat.

När Skattebrottsenheten granskade Kanubhai Machhabhai och hans firma Kanonkorv uppdagades flera felaktigheter i bokföringen. Skattebrottsenheten hade korvståndet under uppsikt och de kunde då konstatera att det såldes fler korvar än vad som redovisades.

Kanubhai Machhabhai dömdes till ett åtta månaders långt fängelsestraff för grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Korvföretagaren drog även med sig sin revisor i fallet. Åklagaren menade att revisorn skött Machhabhais bokföring trots att kvitton och fakturor saknades. Åklagaren menade att revisorn lät sig nöjas med korvföretagarens muntliga uppgifter.
Tingsrätten gick på åklagarens linje och dömde revisorn till 100 dagsböter för medhjälp till bokföringsbrott. I hovrätten kom revisorn lindrigare undan och dömdes då till 60 dagsböter.
- Det är en viktig dom. Den visar att man som revisor måste tänka själv och ifrågasätta de uppgifter man får. Det går inte bara att bokföra siffrorna mekaniskt, kommenterade åklagaren Tomas Sandström när hovrätten meddelade domen.
Revisorn och hans advokat Thomas Öberg lät sig dock inte nöjas med den lindrigare hovrättsdomen utan ansökte om prövningstillstånd i Högsta domstolen.
- Frågan om hur mycket en revisor måste undersöka lämnade uppgifter har ställts på sin spets, kommenterade Thomas Öberg i samband med att de skickade in sin ansökan till HD.

Högsta domstolen har nu meddelat att revisorn beviljas prövningstillstånd. Det innebär att revisorns fall är ett av de få som kommer att behandlas av Sveriges högsta rättsliga instans. Utfallet kommer att bli prejudicerande för hur stort ansvar en revisor ska ta för sina klienters årsbokslut och bokföring.
- Det är väldigt spännande. Det är inte varje dag som sådant här händer men HD såg att det fanns väldigt lite praxis på det här området, säger Thomas Öberg.
Det är fortfarande oklart om det kommer att bli en förhandling eller om målet kommer att avgöras med de inskickade handlingarna som grund.
- Vi får se om vi begär en förhandling. Om vi gör det så blir det aktuellt tidigast i vår, tror Thomas Öberg.