Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domstol ger Gävle rätt att köpa omstridda vindkraftverk

Gävle kommuns mångmiljonköp av tio vindkraftverk från konkursmässiga Samkraft stoppades sedan beslutet överklagats.
Men nu avslår förvaltningsrätten överklagandet.

Det konkursmässiga, regionala vindkraftbolaget Samkraft gick med drygt 26 miljoner kronor i förlust förra året.

I juli beslutade en knapp majoritet i Gävles kommunfullmäktige att det kommunala bolaget Gävle Energi skulle köpa upp övriga delägares tillgångar i Samkraft och bli ensam ägare av de tio vindkraftverken.

Men beslutet stoppades sedan det överklagats av en privatperson som menade att politikerna inte haft tillräckligt beslutsunderlag att luta sig mot. Delar av den värdering som gjorts av vindkraftverken var sekretessbelagd när beslutet togs. Flera politiker var rädda för att priset på 187 miljoner kronor var för högt.

Men förvaltningsrätten i Falun har nu avslagit överklagandet. Enligt domen finns det ingen uttrycklig regel angående vilka handlingar som ledamöterna ska ta del av innan ärenden avgörs. Att ledamöter inte tagit del av sekretessbelagda uppgifter är ingen grund för att beslutet skulle vara ogiltigt.

Domen kan överklagas fram till den 2 november. Om det inte sker vinner kommunens beslut laga kraft.

LÄS MER:

Samkraft tvingas vänta med avveckling

Kommunerna tvingas betala förfallna miljonlån för vindkraften