Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domstolsbesök i hagen

Är den här hagen lämplig för hästar?
Den frågan reste Miljödomstolen i Östersund till Valbo för att finna svaret på.

Hagen ligger inklämd mellan husen i Bäck i Valbo. Ägarna Ann och Peter Jonsson vill använda hagen som vinterhage för två hästar. Att ta ut hästarna till hagarna på andra sidan vägen är svårt vintertid när det ligger snövallar utmed vägarna, menar de.

De närmsta grannarna, Jessica och Jörgen Larsson, vill däremot inte att hästarna ska gå så nära deras hus.

– Från vår synpunkt har det fungerat perfekt nu senaste vintern när hästarna gått längre ner. Jag har ingenting emot hästar, jag vill bara inte ha dem alldeles intill huset, säger Jörgen Larsson.

Frågan har gått ända till Miljödomstolen, som i går besökte Valbo för att granska hagen och lyssna på de synpunkter som de två familjerna framförde.

För Gävle kommun blir miljödomstolens utslag viktigt. Frågor om hästhållning är svåra frågor för kommunen att hantera.

– Vi får den här sortens frågor hela tiden, och de domar som finns spretar, tycker vi. Vi skulle önska att det fanns tydligare riktlinjer för var man kan ha hästar och inte, sa Stefan Väänänen, miljöinspektör på Bygg & Miljö, som var med under miljödomstolens syn.

Miljödomstolens dom kommer om några veckor.