Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domus

Annons

Konsum Gävleborgs varuhus vid Stortorget, öppnades 1973 och byggdes med parkeringsdäck över två kvarter, därmed även över Stapeltorgsgatan och Norra Skeppargatan som tidigare avslutat Stortorget mot väster. Stor debatt föregick beslutet om att ta en bit av torget i anspråk till varuhuset.
1983 sålde Konsum Gävleborg fastigheten till handelsbolaget Pedagogen, som inredde lokaler för modebutiker i källarvåningen, invigda 29 mars 1984 och lanserade under gruppnamnet 9:an efter adressen Drottninggatan 9.
Under slutet av 1980-talet kom förslaget att bygga konserthus på varuhusets tak med trappor direkt till Stortorget och med en gångbro över Nygatan till Hotell Winn. Men i stället byggdes Filmstaden, som invigdes 21 december 1991, och varuhusets fasad mot torget fick en avrundad, glasad utbyggnad. Där byggdes även kontor. 
Fastigheten såldes 1996 av Atrium Fastighets AB till Fastighetspartner. 2003-2004 genomfördes en omfattande ombyggnad som ledde till en utökning av antalet butiker från 20 till 50 och etablering av flera restauranger och kaféer. Därmed försvann också Domus som begrepp i Gävles butiksliv.
Valbo Köpcentrum öppnades 1970 var Domus en av de butiker som fanns med från början. Namnet har senare ändrats till både Obs och Coop Forum.