Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dopning kopplad till Hells Angels

Polisen i Dalarna utredde den 34-årige Gävle­bons kopplingar till Hells Angels. Då hittade utredarna ett förråd fyllt med dopningsmedel.

I går eftermiddag häktades en 51-årig man och hans 45-åriga sambo. De är de senaste misstänkta i en utredning om grovt dopningsbrott i Gävle som därmed fortsätter att växa.

Sedan i slutet av maj sitter en 34-årig man häktad. Det var i hans förråd, i samma kvarter som gymmet han drev eller hjälpte till att driva, som polisen gjorde det stora beslaget av dopningsklassade preparat.

Men det var inte på grund av misstankar om dopning som polisen först intresserade sig för 34-åringen. I stället var det hans samröre med en medlem i Hells Angels som ledde fram till gripandet.

34-åringen hade en fordran på 50 000 kronor som han, enligt en åklagare i Falun, sålde till mannen från Hells Angels. Denne fortsatte sedan att med hjälp av hot försöka driva in skulden och dömdes nyligen till fängelse i Falu tingsrätt.

34-åringen var först misstänkt för anstiftan till utpressning men undgick att åtalas. Dock gjorde polisen, när man utredde utpressningen, husrannsakan och hittade dopningsmedlen varpå han häktades ändå.

Paret som häktades för delaktighet i går var dessutom redan dömda för dopningsbrott.

I bostaden i en stadsdel i Gävle förvarades cirka 200 000 ”enheter” av anabola steroider och 78 000 ”enheter” av medel som ökar produktionen av testosteron i kroppen.

Innan tillslaget i höstas hade paret hunnit sälja dopningspreparat till ett värde av 1, 3 miljoner.

51-åringen dömdes till två och ett halvt års fängelse medan sambon dömdes för medhjälp till ett års fängelse.

Paret var fram tills häktningen i går på fri fot eftersom domarna överklagades.

Narkotikaåklagaren Peter Olofsson har inte velat avslöja exakt stort det nu aktuella beslaget var. Men han bekräftade i gårdagens tidning att det rörde sig om mer än motsvarande 50 000 tabletter med metandienon, så kallade ”ryssfemmor”, som alla olika dopningspreparat räknas om till.

Därför gäller misstankarna grovt dopningsbrott som kan ge fleråriga fängelsestraff att lägga till tidigare utdömda straff.

Åtal ska väckas senast den 17 juli.