Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dörrknackare lurade 94-åring

SANDVIKENEn 94-årig kvinna i Sandviken är 3 000 kronor fattigare sedan hon under helgen fått besök av en främmande kvinna i sin lägenhet. Brottet rubriceras som grov stöld.

Annons
På lördagseftermiddagen ringde en kvinna i 25- till 30-årsåldern på den 94-åriga kvinnans lägenhetsdörr i centrala Sandviken. Kvinnan utanför sa att hon behövde hjälp att skriva en lapp till en granne i huset.
Hon påstod att hon kom från hemtjänsten och att hon hade varit och handlat åt grannkvinnan. Men när hon kom med varorna var grannen inte hemma. Med sig hade kvinnan mycket riktigt en kasse med inhandlade varor. Hon nämnde även namnet på grannen en våning upp som hon skulle ha handlat åt. Men eftersom hon hade glömt sina glasögon behövde hon hjälp att skriva ett meddelande.
Den 94-åriga kvinnan släppte in bedragerskan i sitt kök. Hon lade märke till att denna såg till att stänga dörren till vardagsrummet intill, men säger att hon därefter inte tänkte mer på saken. Besökaren pratade mycket och länge. När den äldre kvinnan skrivit lappen åt henne gick hon till sist. Inget saknades då från vardagsrummet. Smycken som legat framme fanns kvar. Först på måndagen när den 94-åriga kvinnan skulle hämta pengar i sin plånbok, som var undanlagd på ett annat ställe, märkte hon att den var länsad. 3 000 kronor var borta. Tjuven hade dock nogsamt lagt tillbaka den på samma ställe efter stölden.
- Den här typen av brott, så kallade åldringsbrott, begås ofta flera inom samma område under en och samma period. De som utför dem rör sig i regel i bil och är ofta flera. Nu kanske man har bestämt sig för att sätta in en stöt i vårt område, säger Bengt Nilsson vid Sandvikenpolisen.
Den 94-åriga kvinnan beskriver besökaren som 1, 60 lång, med mörkt, kort hår. Hon ska ha varit i 25- till 30-årsåldern. Den 94-åriga kvinnan uppger att kvinnan sa sig komma från Grekland men att hon pratade perfekt svenska. Hon tros ha haft en eller flera medbrottslingar.
Polisen i Sandviken vill att de som kan ha tips eller upplysningar om händelsen ska höra av sig.
- Framförallt vill vi uppmana människor, även om det låter hemskt, att inte släppa in främmande personer i sitt hem. Man ska i så fall kräva att de legitimerar sig.