Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dottern mördades – fick skadeståndet rejält sänkt

Ingrid Levander Hofving skulle få 173 000 kronor i skadestånd efter det brutala mordet på hennes 19-åriga dotter. Men Brottsoffermyndigheten sänkte ersättningen till en knapp fjärdedel.

Annons

I januari 2005 mördades Ingrid Levander Hofvings dotter Cajsa Jonsson i Norrköping. En 35-årig man dömdes året därpå till livstids fängelse för att ha våldtagit, strypt, knivhuggit och krossat Cajsas huvud med en sten.

Tingsrätten slog även fast att gärningsmannen skulle betala nära 173 000 kronor i skadestånd till Ingrid Levander Hofving. Även hennes tre andra döttrar skulle få cirka 80 000 kronor var.

– Inga pengar i världen kan ersätta Cajsa. Men det kändes ändå som en upprättelse. Jag tänkte att när jag fick pengarna skulle jag plantera en skog till Cajsas ära. Det gav mig livskraft, säger hon.

Men Brottsoffermyndigheten sänkte Ingrids ersättning till 39 000 kronor med avdrag för 25 000 kronor som försäkringsbolaget betalat ut. Döttrarna fick ingen ersättning alls. Processen att försöka få skadestånd hade då tagit flera år.

– När jag fick det sista beslutet 2009 och inte kunde överklaga mer kände jag mig väldigt övergiven, säger Ingrid Levander Hofving.

Brottsoffermyndigheten motiverade den sänkta ersättningen med att domstolen frångått praxis och utdömt ett ovanligt högt skadestånd. Detta på grund av att mordet varit så brutalt.

I boken "Bara du och jag, mamma" berättar Ingrid Levander Hofving allt om skadestånd, kriminalvård och framför allt sorgen.

– Jag känner många andra som inte ens orkat kämpa för att få skadestånd. Att behöva göra allt själv när du är i en sådan utsatt situation är väldigt svårt, säger hon.

LÄS ÄVEN: Politiker vill se lagändring.