Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Döttrarna känner sig lurade av Humanas reklam

Systrarna Malmo ville göra det bästa för sin pappa när hans demenssjukdom gjorde det omöjligt för honom att bo kvar hemma. De tyckte att Södra Centralgatan lät som ett drömboende för pappan, men i dag känner de sig lurade och svikna.

Annons

Deras pappa var den första boende som flyttade in på Humanas splitternya boende på Södra Centralgatan i Gävle. Inför inflytten hade systrarna fått höra av dåvarande verksamhetschefen att boendet skulle passa fadern perfekt. Trots sin demens är han en aktiv person och så sent som sommaren 2015 tävlade han i Veteran-SM i friidrott. På Södra Centralgatan fanns både gym, spa, individuella aktivitetsplaner och annat som kändes lockande.

– Och jag minns när jag och vår mamma var där på invigningen hur bra det kändes. Jag tänkte att här kommer det att bli trivsamt, säger Betty Malmo.

Men snart började hon märka att saker inte fungerade som hon hade trott.

– Pappa är en social person, men när vi kommer dit hittar vi honom oftast inne på rummet. Personalen säger att han vill ha det så, men det vi vet är att han behöver övertalas lite för att komma med ut till de andra.

För att göra det lättare för personalen att närma sig fadern hade Betty Malmo skrivit ned en lång berättelse om pappan, om vem han är och vad han har varit med om i sitt liv. Men det dröjde innan beskrivningen nådde ut till de anställda, och de undrar fortfarande hur många som jobbar med honom som har läst den.

– Ingen verkar se honom. Humana skriver på sin hemsida att de ska aktivera de boende, men allt som har skett med pappa är sånt som har kommit till på vårt initiativ. Det där gymmet de hade lovat ut dröjde, och efter att det kom på plats är det ingen som har haft tid att följa med honom dit, utan det är det någon av oss anhöriga som har fått gå dit med honom, säger systern Heidi.

Hon tystnar.

– Jag kan acceptera att han är dement, men jag accepterar inte att han har blivit ingen, fortsätter hon.

Döttrarna vill gärna kunnde följa med i vad som händer pappan under hans vardag, men varken den utlovade surfplattan, där sådan dokumentation skulle finnas, eller den anhörigportal som Humana har utlovat har kommit på plats. De har som kompensation utlovats mms-meddelanden och trots att detta togs upp så sent som vid ett möte i början av juli kom det senaste meddelandet 1 maj.

En annan sak de har utlovats gång på gång är den trädgård på markplan som Humana gör reklam för på sin hemsida och som GD tidigare har berättat om är försenad till september. I ett e-postmeddelande från slutet av april som GD har tagit del av står det att trädgården ska vara klar till midsommar.

– Tanken att han skulle kunna gå ut där på egen hand. Om den blir klar först i september är det försent. Pappa har kanske ingen mer sommar, säger Heidi Malmo.

En annan sak de har märkt fungerar dåligt är städningen. Vid två tillfällen har det enligt döttrarna dröjt en månad mellan städningarna av pappans rum, trots att Humana uppger att rummen städas varje vecka och kontrolleras varje dag. Och som GD tidigare har berättat ska pappan vid flera tillfällen ha fått sin medicin försent.

– Jag vill poängtera att vi inte vill klanka ned på personalen. De är visserligen dåliga på att ta initiativ, men vi anser inte att de har rätt förutsättningar för att att göra ett bra jobb. Och vi vet att det är många i personalen som känner sig otillräckliga och mår dåligt, säger Betty Malmo.

De överväger nu att få sin pappa flyttad, trots att det egentligen inte är bra att låta personer med demenssjukdom byta miljö.

– Men vi kan inte vänta. Jag orkar inte gå dit och vara ledsen varje gång, säger Betty Malmo.

Eva-Lotta Sandberg vid Humana tycker att det är tråkigt när anhöriga inte är nöjda, men poängterar att verksamhetsledningen i Gävle har haft flera möten med den aktuella familjen. Mer än så vill hon inte säga om det enskilda fallet med hänsyn till sekretessen.

– Generellt kan jag säga att vi vill stimulera de boende att delta i aktiviteter, men med respekt för den personliga integriteten tvingar vi aldrig någon eller forcerar på ett sätt som kan upplevas olustigt.

Hon beklagar också att familjen har fått felaktig information om när trädgården skulle vara klar. Eftersom det pågår byggarbeten bredvid Humanas hus har det inte legat i Humanas makt att den skulle bli klar till midsommar. Eva-Lotta Sandberg upprepar att det kan ta tid innan allt faller på plats i en ny verksamhet och att det finns förbättringsmöjligheter.

– Men vi har uppfattningen att det finns stor nöjdhet bland både anhöriga och boenden på Södra Centralgatan, säger hon.

Läs mer: Uppsägningar, sjukskrivningar och förseningar på Humanas äldreboende på Söder

Läs mer: Boende nära att kvävas – oerfaren personal kunde inte hantera situationen

Läs mer: Humana skickade brev till anhöriga inför GD-publiceringar