Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dövstumskolan

Brunnsgatan 46, senare seminarium och högskola, från 1996 Vallbacksskolan, byggd efter ritningar av arkitekten Herman Holmgren, Stockholm, invigdes 1897. Gävleborgs, Kopparbergs och Uppsala län samt Gävle stad var delägare.
Dövstumskolan byggdes i tegel i nygotisk stil. Byggnaden avslutas med krenelering och små torn och liknar en borg.
Skolan hade förutom skolsalar sovsalar för 125 elever, sjukrum och personalbostäder. Eleverna fick yrkesutbildning i till exempel skomakeri, skrädderi och snickeri för att kunna få arbete i industrier och verkstäder.
1938 övergick dövstumskolan i statens ägo, blev 1942 skol- och arbetshem för dövstumma med "komplicerat lyte" och tog emot barn från hela Sverige. 1946 övertogs byggnaden av folkskoleseminariet, senare integrerat i Högskolan i Gävle/Sandviken (se Högskolan i Gävle), vilken använde byggnaden till 1995 då högskolan flyttade till de byggnader i Kungsbäck som Hälsinge regemente tidigare lämnat.
Skolan byggdes i det sammanhanget om för Vårdgymnasiet och folkhögskolans konstlinje och fick då namnet Vallbacksskolan efter namnet på området.