Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dramatik i fisketävling

GÄVLE
Stans bäste fiskare 2003 heter Toivo Heino. Han tog hem titeln efter "sudden death" mot Magnus Rosén.

Annons
Tävlingen vid Gavleån ingick i Fiskets dag och gällde inte mesta möjliga vikt. Istället gällde det att fånga så många fiskarter som möjligt.
Toivo och Magnus lyckades få upp fem sorter vardera. Båda kom till sekretariatet med abborre, id, löja, mört och brax.
För att bli vinnare gällde det att först lämna in två fiskar av olika slag. Det tog bara några minuter innan Toivo hade dragit upp en mört och en löja.
Förutom fiskeutrustning värd mer än 20 000 kronor fick vinnaren ta emot en tröja med texten Stans bästa fiskare 2003.
Toivo Heino lovade högtidligt att han ska ha tröjan på sig när tävlingen avgörs nästa år. Årets upplaga var den första men säkert inte den sista.
- Vi hade gissningar på mellan 50 och 500 tävlande. Det kom 66 så arrangemanget blev ganska hanterligt, säger Bernt Moberg.
Enligt fiskeexperterna finns det inte mindre än 26 olika fiskarter i Gavleån.
Den här varma och sköna septemberdagen blev det mest vitfiskar som nappade.
Någon drog upp en öring men hade oturen att den inte höll måttet. Därför släpptes den tillbaka i vattnet och fick heller inte räknas i tävlingen.
Deltagarna fick fiska både med metspö, kastspö och med fluga. Enda inskränkningen var att de fick använda ett spö åt gången.
Många lördagsflanörer kollade in de tävlande fiskarna längs stränderna i stadsträdgården. Vid Milles änglar fanns det dessutom mycket olika sorters fiskeutrustning att titta på och även prova.
Behållningen av ett lotteri med sponsrade vinster ska gå till fiskevård i nedre delen av Gavleån.
Arrangörer var Gävle kommun Kultur och Fritid.

OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se